Jump to content

Penkovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Penkova

Penkova është një fshatkomunën Vllahinërrethin e VlorësShqipërisë.

<Fshati penkovë kufizohet ne veri nga kodrat e fshatit lubonjë në lindje me vezhdanishtin ne perendim me lumin shushicë dhe ne jug me peshkëpine. Në penkovë ndërthuren gjurmët e vjetra ilire me objektet e sundimit turk.tempulli i vjeter i majës së qishës periudha ilire .Varrezat e kaurve , dhe me poshtë shtrihen varret me çallmë të ushtarakëve të lartë turq. Muret janë një histori e gjitha për tu hedhur dritë pasi aty janë mijra skelete dhe behet fjalë per sëmundje ku janë shfarosur një numër i madhë banorësh të penkovës. Ne shtrirjen e saj ne perëndim lubonja e sotëme njihet maja e karamanjollit ku turqit varnin rrebelat që nuk shkonin për nizan.Ullinjtë shekullor të azizit bëjnë historinë e vetë pasi nukë i mbajnë mendë sa vjeçar dhe kushë ishin pronarët.Fshati eshtë i shtrirë ne një kodër të bukur që qëndron si ballkon mbi detin adriatik me nje panorame magjepsese,duke ardhur ne ditët e sotme përbëhet nga fise autoktone si belajt, dalipaj, haxhiraj,pashaj,dhe me vonë nushi,nushaj,jonuzaj,krekaj,labaj aliaj etj. E veçanta e këtij fshati është se të gjitha fiset e vjetra janë në një mëhallë duke e quajtur lagja e lartëme.Objektet e vjetra kanë qënë të gjitha dy katëshe me bincë dhe shumë karakteristike ne ndërtimin e tyre vlen të theksohet se ura e penkovës ne lumin shushicë dhe fushat e xhyerinës kanë qënë sinori i vjetër i penkovës së dikurshme .Gjithashtu rrapi i skënderbeut ku pushoi Skëndrbeu rrugës për kaninë, ndodhet në fushën e penkovës >

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]