Pensionimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pensionimi apo dalja në pension është tërheqja nga pozicioni ose profesioni ose nga jeta aktive e punës.[1] Një person mund të dalë edhe gjysmë në pension duke reduktuar orët e punës ose ngarkesën e punës.

Shumë njerëz zgjedhin të dalin në pension kur janë të moshuar ose të paaftë për të bërë punën e tyre për arsye shëndetësore. Njerëzit mund të dalin në pension edhe kur kanë të drejtë për përfitime të pensionit privat ose publik, megjithëse disa detyrohen të dalin në pension kur kushtet trupore nuk e lejojnë më personin të punojë më (nga sëmundja ose aksidenti) ose si rezultat i legjislacionit në lidhje me pozicionin e tyre.[2] Në shumicën e vendeve, ideja e daljes në pension është me origjinë të kohëve të fundit, duke u prezantuar gjatë fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë. Më parë, jetëgjatësia e ulët, mungesa e sigurimeve shoqërore dhe mungesa e aranzhimeve të pensioneve nënkuptonin që shumica e punëtorëve vazhdonin të punonin deri në vdekjen e tyre. Gjermania ishte vendi i parë që prezantoi përfitimet e pensionit në 1889.[3]

Në ditët e sotme, shumica e vendeve të zhvilluara kanë sisteme për të siguruar pensione në pension në pleqëri, të financuara nga punëdhënësit ose shteti. Në shumë vende më të varfra, nuk ka mbështetje për të moshuarit përtej asaj që sigurohet nga familja. Sot, pensioni me pension konsiderohet si një e drejtë e punëtorit në shumë shoqëri; Janë zhvilluar beteja të vështira ideologjike, sociale, kulturore dhe politike nëse kjo është një e drejtë. Në shumë vende perëndimore, kjo është një e drejtë e mishëruar në kushtetutat kombëtare.

Një numër në rritje individësh po zgjedhin të shtyjnë këtë pikë të daljes në pension total, duke zgjedhur të ekzistojnë në gjendjen në zhvillim të para-lodhjes.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Definition of retirement" Merriam Websters
  2. ^ For example, in the United States, a person holding the rank of general or admiral must retire after 40 years of service unless he or she is reappointed to serve longer. (10 USC 636 Retirement for years of service: regular officers in grades above brigadier general and rear admiral (lower half))
  3. ^ "The German Precedent" Social Security History, US Social Security Administration
  4. ^ "Britons opt for Pre-tirement over Total Retirement" (PDF) (në anglisht).