Perandori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhingis Han ishte themeluesi dhe perandori i perandorisë më të madhe tokësore në histori, Perandorisë Mongole. Mbretërimi i tij si perandor zgjati nga 1206 deri në 1227 dhe ai konsiderohet të jetë një nga pushtuesit më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

Perandori është një monark, dhe zakonisht sunduesi sovran i një perandorie ose një lloji tjetër të mbretërisë perandorake. Perandorët zakonisht njihen si me një nder dhe gradë më të lartë se mbretërit. Në Evropë, titulli i perandorit është përdorur që nga Mesjeta, i konsideruar në ato kohë i barabartë ose pothuajse i barabartë në dinjitet me atë të Papës për shkak të pozitës së këtij të fundit si kreu i dukshëm i Kishës dhe udhëheqësi shpirtëror i pjesës katolike të Evropës Perëndimore. Perandori i Japonisë është monarku i vetëm që mbretëron sot, titulli i të cilit përkthehet si "perandor".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]