Jump to content

Perandoria Akadiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Perandoria Akadeze / əkeɪdiən [1]/ ishte perandoria e parë e lashtë semite-folëse e Mesopotamisë, e përqendruar në qytetin e Akkad [2]/ ækæd dhe rajonit të tij përreth, i quajtur edhe Akad në Mesopotaminë e lashtë në Bibël. Perandoria bashkonte folësit akadanë dhe sumerianë nën një rregull. Perandoria Akadeze ushtroi ndikim në mes të Mesopotamisë, Levantit dhe Anadollit, duke dërguar ekspedita ushtarake deri në jug si Dilmun dhe Magan (Bahrein modern dhe Oman) në Gadishullin Arabik.[3]

Gjatë mijëvjeçarit të tretë para Krishtit, u krijua një simbiozë kulturore shumë intime midis sumerëve dhe akadanëve, të cilët përfshinë dygjuhësinë e përhapur.[4]Akadika gradualisht zëvendësoi sumerin si një gjuhë të folur diku ndërmjet shekullit të tretë dhe të dytë të shek. Pes (data e saktë që është çështje debati).[5]

Perandoria Akadeze arriti kulmin e saj politik midis shekujve 24 dhe 22 para Krishtit, pas pushtimeve nga themeluesi i saj Sargon i Akadit. Nën Sargon dhe pasuesit e tij, gjuha akadiane u imponua shkurtimisht në shtetet fqinje të pushtuara si Elam dhe Gutium. Akuadi nganjëherë konsiderohet si perandoria e parë në histori, edhe pse kuptimi i këtij termi nuk është i saktë dhe ka pretendues të mëparshëm sumere. [6]

Pas rënies së Perandorisë Akadeze, populli i Mesopotamisë përfundimisht u bashkua në dy vende kryesore të folësve akadanë: Asiria në veri dhe disa shekuj më vonë, Babilonia në jug.

  1. ^ Akkadian URUAkkad KIHittite KUR A.GA.DÈ.KI "land of Akkad"; Biblical Hebrew אַכַּד Akkad)
  2. ^ Sumerian: Agad
  3. ^ Mish, Frederick C., Editor in Chief. "Akkad"Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary. ninth ed. Springfield, MA: Merriam-Webster 1985. ISBN 0-87779-508-8).
  4. ^ Deutscher, Guy (2007). Syntactic Change in Akkadian: The Evolution of Sentential ComplementationOxford University Press US. pp. 20–21. ISBN 978-0-19-953222-3.
  5. ^ Woods, C. (2006). "Bilingualism, Scribal Learning, and the Death of Sumerian" Arkivuar 29 prill 2013 tek Wayback Machine (PDF). S.L. Sanders (ed) Margins of Writing, Origins of Culture: 91–120. Chicago.
  6. ^ Marckham Geller, "The Last Wedge"