Periudha Yamato

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Periudha Yamato (Japonisht: 大和時代, Yamato-jidai) është një periudhë në historinë japoneze kur Gjykata Perandorake Japoneze sundoi nga Prefektura e sotme Nara, e njohur atëherë si Provinca Yamato.

Kjo periudhë është e ndarë në periudhën Kofun (rreth 250-538) dhe periudhën Asuka (538-570), nga zhvendosja e kryeqytetit në Asuka, në Prefekturën moderne Nara. Sidoqoftë, periudha Kofun është një periudhë arkeologjike ndërsa periudha Asuka është një periudhë historike. Prandaj, shumë mendojnë për këtë si një ndarje të vjetër dhe ky koncept i ndarjes së periudhës nuk është më popullor në Japoni.

Në epokën e Princit Shōtoku në fillim të shekullit të 7-të, një kushtetutë e re u përshkrua për Japoninë bazuar në modelin kinez. Pas rënies së Baekje (660 e.r), qeveria Yamato dërgoi të dërguar drejtpërdrejt në gjykatën kineze, nga e cila ata morën një pasuri të madhe të strukturës filozofike dhe shoqërore. Përveç etikës dhe qeverisë, ata gjithashtu miratuan kalendarin kinez dhe shumë nga praktikat fetare të tij, duke përfshirë konfucianizmin dhe taoizmin (japonez: Onmyōdō).