Pirja e duhanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Duhani

Pirja e duhanit është një praktikë në të cilën një substancë digjet dhe tymi që rezulton zakonisht thithet për t'u shijuar dhe përthithur në qarkullimin e gjakut.

Më së shpeshti, substanca e përdorur janë gjethet e thara të bimës së duhanit, të cilat janë mbështjellë në një drejtkëndësh të vogël letre rrotulluese për të krijuar një cilindër të vogël e të rrumbullakët të quajtur cigare. Pirja e duhanit praktikohet kryesisht për përdorim rekreativ të drogës, sepse djegia e gjetheve të thara të bimës avullon dhe dërgon substanca aktive në mushkëri, ku ato absorbohen me shpejtësi në qarkullimin e gjakut dhe arrijnë në indet e trupit tonë. Në rastin e pirjes së duhanit, këto substanca përmbahen në një përzierje të grimcave te gazrave dhe përfshijnë nikotinën alkaloid farmakologjikisht aktive; avullimi krijon aerosol dhe gaz të nxehtë në një formë që lejon thithjen dhe kalimin e thellë në mushkëri ku ndodh përthithja në qarkullimin e gjakut të substancave aktive. Në disa kultura, pirja e duhanit kryhet gjithashtu si pjesë e ritualeve të ndryshme, ku pjesëmarrësit e përdorin atë për të ndihmuar në nxitjen e gjendjeve të ngjashme me ekstazën që ata besojnë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]