Planifikimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Planifikimi është procesi i të menduarit në lidhje me aktivitetet e nevojshme për të arritur një qëllim të dëshiruar. Planifikimi bazohet në largpamësinë, kapacitetin themelor për udhëtimin mendor në kohë . Evolucioni i paramendimit, aftësia për të menduar përpara, konsiderohet të ketë qenë një shtytës kryesor në evolucionin njerëzor . [1] Planifikimi është një veti themelore e sjelljes inteligjente. Ai përfshin përdorimin e logjikës dhe imagjinatës për të vizualizuar jo vetëm një rezultat të dëshiruar, por hapat e nevojshëm për të arritur atë rezultat.

Planifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një aspekt i rëndësishëm i planifikimit është marrëdhënia e tij me parashikimin . Parashikimi synon të parashikojë se si do të duket e ardhmja, ndërsa planifikimi imagjinon se si mund të duket e ardhmja.

Planifikimi sipas parimeve të vendosura është një pjesë thelbësore e shumë profesioneve profesionale, veçanërisht në fusha të tilla si menaxhimi dhe biznesi . Pasi të jetë zhvilluar një plan, është e mundur të matet dhe të vlerësohet progresi, efikasiteti dhe efektiviteti . Ndërsa rrethanat ndryshojnë, planet mund të kenë nevojë të modifikohen apo edhe të braktisen.

Planifikimi është modeluar në terma të <i id="mwHw">synimeve</i> : vendosja e detyrave që mund të dëshirojë të kryejë; këmbëngulje : vazhdimi drejt një qëllimi përballë vështirësive dhe fleksibilitetit, përshtatja e qasjes së dikujt në zbatimin e përgjigjes. [2] : 89 Një synim zbatimi është një specifikim i sjelljes që një individ beson se do të lidhet me një qëllim, si p.sh. në një kohë të caktuar ose në një vend të caktuar. Synimet e zbatimit dallohen nga qëllimet, të cilat specifikojnë një rezultat të tillë si vrapimi i një maratonë. [2] : 89 

Planifikimi është një nga funksionet ekzekutive të trurit, që përfshin proceset neurologjike të përfshira në formulimin, vlerësimin dhe përzgjedhjen e një sekuence mendimesh dhe veprimesh për të arritur një qëllim të dëshiruar. Studime të ndryshme që përdorin një kombinim të qasjeve neuro-imazherike neuropsikologjike, neurofarmakologjike dhe funksionale kanë sugjeruar se ekziston një lidhje pozitive midis aftësisë së dëmtuar të planifikimit dhe dëmtimit të lobit frontal .


Planifikimi i politikave publike përfshin mjedisin, përdorimin e tokës, planifikimin rajonal, urban dhe hapësinor. Në shumë vende, funksionimi i një sistemi të planifikimit të qytetit dhe fshatit shpesh quhet "planifikim" dhe profesionistët që operojnë sistemin njihen si " planifikues ".

Planifikimi nuk është vetëm një aktivitet profesional: ai është një tipar i jetës së përditshme, qoftë për avancim në karrierë, organizim të një eventi apo edhe vetëm për të kaluar një ditë të ngarkuar.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Allmendinger, Phil; Gunder, Michael (2005). "Applying Lacanian Insight and a Dash of Derridean Deconstruction to Planning's 'Dark Side'". Planning Theory. 4: 87–112. doi:10.1177/1473095205051444. S2CID 145100234. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bazin, A. (2012). Bilateral and multilateral planning: Best practices and lessons learned. Strategos.
 • Das, J P, Binod C Kar, Rauno K Parrila. Cognitive Planning: The Psychological Basis of Intelligent Behaviour. Sage Publications Pvt. Ltd; illustrated edition. English ISBN 0-8039-9287-4 ISBN 978-0-8039-9287-0
 • Gunder, Michael (2003). "Passionate Planning for the Others' Desire: An Agonistic Response to the Dark Side of Planning". Progress in Planning. 60 (3): 235–319. doi:10.1016/s0305-9006(02)00115-0. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pløger, John (2001). "Public Participation and the Art of Governance". Environment and Planning B: Planning and Design. 28 (2): 219–241. doi:10.1068/b2669. S2CID 143996926. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Roy, Ananya (2008). "Post-Liberalism: On the Ethico-Politics of Planning". Planning Theory. 7 (1): 92–102. doi:10.1177/1473095207087526. S2CID 143458706. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tang, Wing-Shing (2000). "Chinese Urban Planning at Fifty: An Assessment of the Planning Theory Literature". Journal of Planning Literature. 14 (3): 347–366. doi:10.1177/08854120022092700. S2CID 154281106. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Yiftachel, Oren, 1995, "The Dark Side of Modernism: Planning as Control of an Ethnic Minority," in Sophie Watson and Katherine Gibson, eds., Postmodern Cities and Spaces (Oxford and Cambridge, MA: Blackwell), pp. 216–240.
 • Yiftachel, Oren (1998). "Planning and Social Control: Exploring the Dark Side". Journal of Planning Literature. 12 (4): 395–406. doi:10.1177/088541229801200401. S2CID 14859857. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Yiftachel, Oren (2006). "Re-engaging Planning Theory? Towards South-Eastern Perspectives". Planning Theory. 5 (3): 211–222. doi:10.1177/1473095206068627. S2CID 145359885. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Suddendorf T, Corballis MC (qershor 2007). "The evolution of foresight: What is mental time travel, and is it unique to humans?" (PDF). The Behavioral and Brain Sciences. 30 (3): 299–313, discussion 313–51. doi:10.1017/S0140525X07001975. PMID 17963565. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Bieleke, Maik; Keller, Lucas; Gollwitzer, Peter M. (2021-01-02). "If-then planning". European Review of Social Psychology (në anglisht). 32 (1): 88–122. doi:10.1080/10463283.2020.1808936. ISSN 1046-3283.