Planifikimi hapësinor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Planifikimi hapësinor është një term që i referohet teknikave dhe proceseve politike që ndiqen, kryesisht nga sektori publik, për të ndikuar në shpërndarjen e popullatës dhe aktiviteteve në një hapësirë gjeografike që mund të jetë e shkallëve të ndryshme. I përkufizuar si i tillë ky term është më i gjerë dhe përfshin të gjitha shkallët e mundëshme gjeografike, planifikimin urban, rajonal apo ndërshtetëror/ndërkombëtar. Sistemet e planifikimit hapësinor në botë janë të shumta e të ndryshme.

Një nga përkufizimet më të herëshme të planifikimit hapësinor është ai i Statutit të Planifikimit Hapësinor/Rajonal Evropian[1] (i quajtur edhe 'Statuti i Torremolinos'), që u adoptua në 1983 nga Konferenca në Këshillin e Evropës e Ministrave Përgjegjës për Planifikim Hapësinor/Rajonal (CEMAT): "Planifikimi rajonal/hapësinor i jep shprehje gjeografike politikave ekonomike, sociale, kulturore dhe gjeografike të shoqërisë. Njëkohësisht është edhe disiplinë shkencore, një teknikë administrative dhe një politikë e krijuar si një qasje ndërdisiplinore dhe gjithëpërmbledhëse drejt zhvillimit të balancuar rajonal dhe organizimit fizik të hapësirës sipas një strategjie të plotë".

Sistemet e planifikimit hapësinor në Evropë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e mëposhtme jep konspektet/përmbledhjet e ndryshme që janë bërë për sistemet e planifikimit hapësinor në shtetet e ndryshme Evropiane.

COMmon MINdscapes – COMMIN Arkivuar 30 mars 2021 tek Wayback Machine COST Action on Green Structures and Urban Planning – COST C11 Arkivuar 13 janar 2013 tek Wayback Machine European Spatial Planning Observation Network Project on Governance – ESPON 2.3.2 European Commission, DG-REGIO – EU Compendium European Conference of Ministers responsible for Regional/Spatial Planning – CEMAT European Space and Territorial Integration Alternative – ESTIA ISOCARP - International Society of City and Regional Planners – ISOCARP Japanese Ministry of Land, Infrastructure and Transport – MLIT Arkivuar 1 mars 2009 tek Wayback Machine Legal Systems for Spatial Planning – LEXALP Royal Commission on Environmental Pollution – RCEP United Nations Economic Commission for Europe – UNECE Vision and Strategies around the Baltic Sea – VASAB
Shqipëria 2000
Armenia 2006 2000
Austria 2007 1997 2008 2008
Bjellorusia 2007 2000
Belgjika 2007 1997 2008
Bullgaria 2007 2003 2000 2008
Qipro 2007
Republika Çeke 2007 2008
Danimarka 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2000
Estonia 2007 2007 2008 2000
Finlanda 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2005 2008 2000
Franca 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2007 2008 2000
Gjeorgjia 2003
Gjermania 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2007 2008 2000 2000
Greqia 2007 1997 2000 2008
Hungaria 2007 2000 2008
Irlanda 2007 1997 2008 2000
Italia 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2008
Letonia 2007 2007 1998 2000
Lituania 2007 2007 1998 2000
Luksemburgu 2007 1997 2006 2008
Maqedonia 2000 2002
Malta 2007
Holanda 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2007 2000
Norvegjia 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 2008 2000
Polonia 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 2008 2000
Portugalia 2007 1997 2004 2008
Rumania 2007 2000 2001
Rusia 2007 2008 2000
Serbia 2000 2008 2007
Sllovakia 2007 2008
Sllovenia 2007 2003 2008 1997
Spanja 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008
Suedia 2007 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2000 2000
Zvicra 2007 2008 2008
Turqia 2008
Britania e Madhe 2005 Arkivuar 14 dhjetor 2012 tek Wayback Machine 2007 1997 2008 2007 2000

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

<references /kolona:1>

  1. ^ "Council of Europe". Council of Europe. Arkivuar nga origjinali më 18 shkurt 2013. Marrë më 2013-10-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)