Platoni thënie

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
platoni

1• Dashuria është një sëmundje e rëndë mendore

2• Jini të sjellshëm me të gjithë që takoni sepse të gjithë po bëjnë një betejë të vështirë

3• Mos e dekurajoni kurrë askënd, i cili vazhdimisht bën përparim, pa marrë parasysh sa i ngadaltë është

4• Masa e një njeriu është ajo që ai bën me fuqine qe ka

5• Në prekjen e dashurisë të gjithë bëhen poetë

6• Heshtja juaj jep pelqimin

7• Mund të zbulosh më shumë për atë person në një orë lojë se në një vit bisedash

8• Fitorja e parë dhe më e madhe është të pushtosh veten; të jesh i pushtuar nga vetvetja është nga të gjitha gjërat më e turpshme dhe e poshtër

9• Çdo zemër këndon një këngë, e paplotë, derisa një zemër tjetër të pëshpërisë përsëri

10• Ne lehtë mund ta falim nje femije që ka frikë nga erresira; tragjedia e vertete e jetes eshte kur te rriturit kanë frike nga drita

11• Mos e stërvitni një fëmijë të mësojë me forcë ose ashpërsi; por drejtojini tek ajo që i zbavit mendjen, në mënyrë që të jeni më të aftë të zbuloni me saktësi prirjen e veçantë të gjeniut të secilit

12• Injoranca, rrënja dhe rrjedha e çdo të keqeje

13• Ata që tregojnë historitë e sundojnë shoqërinë

14• Sjellja njerëzore rrjedh nga tre burime kryesore: dëshira, emocionet dhe njohuritë

15• Çmenduria e dashurisë është më e madhja e bekimeve të qiellit

16• Edukimi po u mëson fëmijëve tanë të dëshirojnë gjërat e duhura

17• Ekzistojnë tre lloj njerëzish; dashamirësit e mençurisë, dashamirësit e nderit dhe dashamirësit e fitimit

18• Guxim është të dish se çfarë të mos kesh frikë

19• Ju nuk duhet t’i nderoni njerëzit më shumë sesa të vërtetën

20• Nevoja është nëna e shpikjes

21• Ata që janë në gjendje të shohin përtej hijeve dhe gënjeshtrave te kulturës së tyre nuk do të kuptohen kurrë, e lëre më të besohen, nga masat

22• Të menduarit: të folurit e shpirtit me vetveten

23• Realiteti krijohet nga mendja, ne mund ta ndryshojmë realitetin tonë duke ndryshuar mendjen tonë

24• Dashuria është thjesht emri për dëshirën dhe ndjekjen e së tërës

25• Veprimet e mira i japin forcë vetes dhe frymëzojnë veprime të mira te të tjerët

26• Miqësia e vërtetë mund të ekzistojë vetëm midis të barabartëve

27• Njeriu është një qenie në kërkim të kuptimit

28• Ishte një njeri i mençur ai që shpiku Zotin

29• Gjithçka që mashtron mund të thuhet se magjeps

30• Dituria është ushqimi i shpirtit

31• Pamja tiranizohet mbi të vërtetën

32• Poezia është më afër së vërtetës jetësore sesa historia

33• Një qen ka shpirtin e një filozofi

34• Njerëzimi kurrë nuk do ta shohë fundin e telasheve derisa dashamirësit e mençurisë të mbajnë pushtetin politik, ose mbajtësit e pushtetit të bëhen dashamirës të mençurisë

35• Njerëzit e dënojnë padrejtësinë jo ngaqë nuk duan të kryehen më të tilla,por ngaqë kanë frikë se do të jenë vetë viktima

36• Muzika është për shpirtin siç është gjimnastika për trupin

37• Fillimi është pjesa më e rëndësishme e punës

38• Kur njerëzit flasin keq për ty, jeto në mënyrë që askush të mos i besojë

39• Përsosmëria nuk është një dhuratë, por një aftësi që kërkon praktikë

40• Njerëzit janë si papastërtitë. Ata ose mund t'ju ushqejnë dhe t'ju ndihmojnë të rriteni si person ose mund të pengojnë rritjen tuaj dhe t'ju bëjnë të vuani dhe të vdisni

41• Poetët shqiptojnë gjëra të mëdha dhe të mençura të cilat ata vetë nuk i kuptojnë

42• Ekziston te secili prej nesh, madje edhe ata që duket se janë më të moderuar, një lloj dëshire e tmerrshme, e egër dhe e paligjshme

43• Një hero ka lindur në mesin e njëqind njerëzve, një njeri i mençur gjendet në mesin e një mijë njerëzve, por një i arritur nuk mund të gjendet as midis njëqind mijë njerëzve

44• Nëse një njeri mund të thuhet si duhet të dojë diçka, duhet të jetë e qartë se ai ndjen afeksion për të si një e tërë dhe nuk e do një pjesë të saj përjashtuar pjesën tjetër

45• Asnjë gjë njerëzore nuk ka rëndësi serioze

46• Koha është imazhi lëvizës i realitetit

47• Filozofia është muzika më e lartë

48• Idetë janë burimi i të gjitha gjërave

49• Mungesa e aktivitetit shkatërron gjendjen e mirë të çdo qenieje njerëzore

50• Askush nuk është më i urryer se ai që flet të vërtetën

51• Astronomia e detyron shpirtin të shikojë lart dhe na çon nga kjo botë në një tjetër

52• Në mënyrë që njeriu të ketë sukses në jetë, Zoti i siguroi atij dy mënyra, edukim dhe aktivitet fizik. Jo veçmas, njëra për shpirtin dhe tjetra për trupin, por për të dy së ​​bashku. Me këto mjete, njeriu mund të arrijë përsosmërinë

53• Dituria bëhet e keqe nëse qëllimi nuk është i virtytshëm

54• Lejoni prindërit, atëherë, t'u lënë trashëgim fëmijëve të tyre jo pasuri, por frymën e nderimit

55• I gjithë të mësuarit ka një bazë emocionale

56• Por mbi të gjitha e vërteta e mbart fitoren

57• Kohë të çuditshme janë këto në të cilat jetojmë kur të moshuarve dhe të rinjve u mësohen të pavërteta në shkollë. Dhe personi që guxon të thotë të vërtetën quhet menjëherë një i çmendur dhe budalla

58• Ai që dëshiron t'i shërbejë vendit të tij duhet të ketë jo vetëm fuqinë për të menduar, por edhe vullnetin për të vepruar

59• Atëherë ne nuk e konsiderojmë askënd si një dashamirës të dijes ose mençurisë që është i lodhur për atë që studion

60• Nuk preferoj asgjë, përveç nëse është e vërtetë

61• Në shkallën që unë pushoj të ndjek pasionet e mia më të thella, unë gradualisht do të kontrollohem nga frika ime më e thellë

62• Zoti është i vërtetë dhe ndriçon hijen e tij

63• Kaligrafia është një gjeometri e shpirtit e cila manifestohet fizikisht

64• Për Platonin karakteri (virtyti) është burimi dhe baza e miqësisë personale

65• Përsosmëria fizike nuk prodhon në vetvete një mendje dhe karakter të mirë: nga ana tjetër, përsosmëria e mendjes dhe karakterit do të bëjë më të mirën e fizikut që i është dhënë

66• Filozofia e Platonit për Njeriun: Sipas Platonit, njeriu është trup dhe shpirt. Sidoqoftë, trupi dhe shpirti janë entitete të ndara me të cilat shpirti është zotërimi më i vlefshëm i njeriut. Brenga kryesore e njeriut duhet të jetë e mira e shpirtit. Psikologjia e Platonit është dualiste. Shpirti është nismëtar i lëvizjes

67• Platoni besonte se realiteti i vërtetë nuk gjendet përmes shqisave. Fenomeni është ai perceptim i një objekti të cilin ne e njohim përmes shqisave tona

68• Platoni gjithashtu shprehet në idenë e tij për vetveten, shpirtin, se shpirti përbëhet nga tre pjesë, dëshirat tona, vetëdija e vetëdijshme për arsyen dhe pjesa e shpirtëruar e cila zemërohet me padrejtësinë

69• Platoni mendonte se vetëm shpirti mund të perceptojë format ideale. Kur trupi dhe shpirti kombinohen, trupi pengon aftësinë e shpirtit për të kujtuar format ideale. "Dituria nuk jepet nga shqisat, por mendimi i përvetësuar i tyre kur organizon arsyeja dhe ka kuptim nga ajo që perceptohet

70• Nëse një njeri e neglizhon arsimimin, ai ecën i çalë deri në fund të jetës së tij. Librat i japin shpirt universit, krahë mendjes, fluturim imagjinatës dhe jetë gjithçkaje

71• Dashuria lind në çdo qenie njerëzore; ajo i kthen së bashku gjysmat e natyrës sonë origjinale; përpiqet të bëjë një nga dy dhe të shërojë plagën e natyrës njerëzore

72• Në veprën e tij, simpoziumi,… Platoni thotë se dashuria e vërtetë është admirimi

73• Personaliteti përbëhet nga katër mbartës themelor: Trupi Fizik, Energjia që i jep jetë këtij trupi,Bota jonë Ndjesore dhe Mendja Egoiste, (i cili mendohet dhe e drejton njeriun në bazë të dëshirave dhe qëllimeve të tij personale)

74• Fjala mik është e zakonshme, fakti është i rrallë

75• Opinioni është gjendja shpirtërore e jo-filozofëve, të cilët nuk arrijnë të shohin më larg sesa (ose ngrihen mbi) paraqitjet e zakonshme

76• Të injorosh kuriozitetin tonë natyror, instiktet tona dhe të kesh frikë nga njohuritë dhe mençuria e re, do të thotë të mbetesh i lidhur me zinxhirë

77• Forma më e lartë e njohurive është ndjeshmëria, sepse kërkon që ne të pezullojmë egon tonë dhe të jetojmë në botën e tjetrit. ... Kërkon një qëllim të thellë më të madh se vetë lloji i të kuptuarit

78• Platoni na thotë se pikërisht me pjesën racionale të shpirtit dikush synon të vërtetën, se pjesa racionale është 'gjithmonë e sforcuar plotësisht për të ditur se ku qëndron e vërteta'

79• Platoni i shikonte qeniet njerëzore si shpirtra të qenësishëm racionalë, socialë të ngarkuar nga burgosja brenda trupave të tyre fizikë. Sipas tij, shpirti ose mendja arrin njohjen e formave, në krahasim me shqisat

80• Platoni argumentoi se mendja dhe trupi janë thelbësisht të ndryshme sepse mendja është racionale, që do të thotë se shqyrtimi i mendjes mund të çojë drejt së vërtetës. Në kontrast me këtë, ne nuk mund të besojmë asgjë që përjetojmë përmes shqisave, të cilat janë pjesë e trupit, sepse ato mund të mashtrohen

81• Platoni bën argumentin se jetojmë në një realitet subjektiv. Ai beson se gjithçka që shohim, ndiejmë dhe dëgjojmë i nënshtrohet interpretimit të pandriçuar

82• Platoni iu referua universaleve si forma dhe besonte se format ishin realitet i vërtetë

83• Platoni thotë se ekzistojnë katër faza të zhvillimit të njohurive: Imagjinimi, Besimi, Mendimi dhe Inteligjenca e Përsosur

84• Platoni beson se për të shpjeguar realitetin duhet t'u drejtohemi dy llojeve rrënjësisht të ndryshme të substancave, në këtë rast, materialit (të dukshëm) dhe substancës jomateriale (të padukshme)

85• Teoria e Formave ose teoria e Ideve është një teori filozofike, koncept ose botëkuptim, që i atribuohet Platonit, se bota fizike nuk është aq reale apo e vërtetë sa idetë e përjetshme, absolute, të pandryshueshme