Jump to content

Pllaka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pllakat janë zakonisht mbulesa të holla, katrore ose drejtkëndore, të prodhuara nga materiale të forta si qeramika, guri, metali, argjila e pjekur ose edhe qelqi. Në përgjithësi ato janë të fiksuara në vend në një grup për të mbuluar çatitë, dyshemetë, muret, skajet ose objekte të tjera si p.sh. tavolinat. Përndryshe, pllaka ndonjëherë mund t'i referohet njësive të ngjashme të bëra nga materiale të lehta si perliti, druri dhe leshi mineral, të përdorura zakonisht për aplikime në mur dhe tavan. Në një kuptim tjetër, një pllakë është një pllakë ndërtimi ose objekt i ngjashëm, si p.sh. sportelet drejtkëndëshe që përdoren për të luajtur lojëra (shih lojën e bazuar në pllaka). Fjala rrjedh nga fjala franceze tuile, e cila, nga ana tjetër, vjen nga fjala latine tegula, që do të thotë një pllakë çatie e përbërë nga balta e pjekur (tjegulla).

Pllakat përdoren shpesh për të formuar mbulesa muresh dhe dyshemeje dhe mund të variojnë nga pllaka të thjeshta katrore deri te pllakat e ndërlikuara ose mozaikë. Pllakat janë bërë më shpesh prej qeramike, zakonisht me xham për përdorime të brendshme dhe pa xham për çati, por zakonisht përdoren edhe materiale të tjera, si qelqi, tapa, betoni dhe materiale të tjera të përbëra, dhe guri. Guri i pllakave është zakonisht mermer, oniks, granit ose propozoj. Pllakat më të holla mund të përdoren në mure sesa në dysheme, të cilat kërkojnë sipërfaqe më të qëndrueshme që do t'i rezistojnë ndikimeve.

Prodhimi botëror i pllakave qeramike, duke përjashtuar pllakat e çatisë, u vlerësua të ishte 12.7 miliardë m2 në vitin 2019.