Jump to content

Policia e Greqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logo e Policisë Greke.

Policia e Greqisë, policia greke apo policia helenike (greqisht: Ellinikí Astynomía, shkurtuar ΕΛ.ΑΣ.) është shërbimi kombëtar i policisë dhe 1/3-ta e forcave të sigurisë në Republikën Greke. Është një agjenci e madhe me përgjegjësi që variojnë nga kontrolli i trafikut rrugor e deri te kundër-terrorizmi. Gjeneral-lejtnant i Policisë Konstantinos Skoumas aktualisht shërben si shef i Policisë Helenike. Ai zëvendësoi Michail Karamalakis.

Forca e Policisë Helenike u krijua në vitin 1984 sipas ligjit 1481/1-10-1984 (Fletorja e Qeverisë 152/A/8-10-1984) si rezultat i shkrirjes së Xhandarmërisë (Chorofylakí, 1833-1984) dhe Forcat e Policisë së Qyteteve (Astynomía Póleon, 1921-1984).

Sipas ligjit 2800/2000, Policia Helenike është një organ sigurie, synimet kryesore të të cilit janë:

  • Sigurimi i qetësisë dhe rendit si dhe zhvillimi i papenguar social i qytetarëve, mision që përfshin detyrat e përgjithshme të policisë dhe sigurinë në trafik.
  • Parandalimi dhe shtypja e krimit si dhe mbrojtja e shtetit dhe formës së tij demokratike të qeverisjes në kuadrin e rendit kushtetues, mision i cili përfshin zbatimin e politikës së sigurisë publike dhe shtetërore.
  • Parandalimi i hyrjes dhe daljes së paligjshme të të huajve brenda dhe jashtë Greqisë dhe kontrolli i respektimit të dispozitave që lidhen me hyrjen, daljen, qëndrimin dhe punën e të huajve në vend, mision që përfshin zbatimin e të huajve dhe detyrat e politikës së mbrojtjes së kufirit.

Policia Helenike përbëhet nga linja qendrore dhe rajonale. Forca merr drejtimin nga Ministri për Mbrojtjen e Qytetarëve.

Forca përbëhet nga oficerë policie, civilë, roje kufitare dhe roje speciale të policisë. Që nga vitet 1990, Policia Helenike është dënuar për shoqërimin e shumë oficerëve të saj me lëvizjen e ekstremit të djathtë, në veçanti me partinë Agimi i Artë. Që nga fillimi i krizës evropiane të refugjatëve të vitit 2015, ajo ka shkaktuar polemika për shkak të politikës së saj të kthimit, e cila operohet jashtë çdo kuadri ligjor.