Jump to content

Polietniciteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Polietniciteti në qytetin e Nju Jorkut

Polietniciteti i referohet afërsisë së njerëzve me prejardhje të ndryshme etnike brenda një vendi ose rajoni tjetër specifik gjeografik. [1] Ai gjithashtu lidhet me aftësinë dhe gatishmërinë e individëve për t'u identifikuar me shumë përkatësi etnike. Kjo ndodh kur pjestarë të shumë përkatësive etnike banojnë në një zonë të caktuar, e që mund të jetë rezultat i ndikimit të emigracionit, martesës, tregtisë, pushtimit dhe ndarjes së tokës pas luftës. [2] [3] [4] Kjo ka patur shumë implikime politike dhe sociale në vendet dhe rajonet e ndryshme. [5] [6]

Shumë vende, nëse jo të gjitha, kanë njëfarë niveli të polietnicitetit, me vende si Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Kanadaja që kanë nivelet më të larta dhe vende si Japonia dhe Polonia që kanë nivele shumë të ulëta (dhe më konkretisht një ndjenjë homogjeniteti). [7] [8] [9] [10] Përqindja e polietnicitetit që mbizotëron në disa vende perëndimore ka nxitur disa argumente kundër tij, të cilat përfshijnë një bindje se ai çon në dobësimin e secilës shoqëri dhe gjithashtu në besimin se çështjet politiko-etnike në vendet me popullsi polietnike trajtohen më mirë me ligje të ndryshme ligje për etnicitete të caktuara. [11] [12]

 1. ^ McNeil 1985, page 85
 2. ^ Arabandi 2000, Online
 3. ^ Smith 1998, page 190
 4. ^ Smith 1998, page 200
 5. ^ Safran 2000, Introduction
 6. ^ Benhabib 1996, pages 154–155
 7. ^ U.S. Census Bureau
 8. ^ Thomson 2000, pages 213-215
 9. ^ Burgess 2007, Online
 10. ^ Safran 2000, pages 1-2
 11. ^ Robertson 1992, pages 1-10
 12. ^ Thomson 2000, pages 214–215