Jump to content

Polifonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bar nga " Fuga nr.17 në banesë" e JS Bach, BWV 862, nga Das Wohltemperierte Clavier (Pjesa I), një shembull i famshëm i polifonisë kontrapuntale .

Polifonia është një lloj teksture muzikore që përbëhet nga dy ose më shumë linja të njëkohshme të melodisë së pavarur, në krahasim me një teksturë muzikore me vetëm një zë, monofoni ose një teksturë me një zë melodik mbizotërues të shoqëruar nga akorde, homofonia.

Brenda kontekstit të traditës muzikore perëndimore, termi polifoni zakonisht përdoret për t'iu referuar muzikës së mesjetës së vonë dhe të Rilindjes. Format barok si fuga, e cila mund të quhet polifonike, zakonisht përshkruhen në vend të kësaj si kontrapuntale. Gjithashtu, në krahasim me terminologjinë e specieve kundërpikë, polifonia në përgjithësi ishte ose "pitch-against-pitch" / "point-against-point" ose "stained-pitch" në një pjesë me melisma me gjatësi të ndryshme në një tjetër. Në të gjitha rastet, konceptimi ishte ndoshta ajo që Margaret Bent (1999) e quan "kundërpunë dyadike", me çdo pjesë të shkruar përgjithësisht kundër një pjese tjetër, me të gjitha pjesët të modifikuara nëse është e nevojshme në fund. Ky konceptim pikë-kundër-pikë është kundër "kompozimit të njëpasnjëshëm", ku zërat shkruheshin në një rend me çdo zë të ri që përshtatej në tërësinë e ndërtuar deri më tani, që supozohej më parë.

Termi polifoni gjithashtu përdoret ndonjëherë më gjerësisht, për të përshkruar çdo teksturë muzikore që nuk është monofonike. Një këndvështrim i tillë e konsideron homofoninë si një nënlloj të polifonisë.

Polifonia tradicionale (joprofesionale) ka një shpërndarje të gjerë, madje të pabarabartë, midis popujve të botës. [1] Shumica e rajoneve polifonike të botës janë në Afrikën Sub-Sahariane, Evropë dhe Oqeani. Besohet se origjina e polifonisë në muzikën tradicionale i paraprin shfaqjes së polifonisë në muzikën profesionale evropiane. Aktualisht ekzistojnë dy qasje kontradiktore për problemin e origjinës së polifonisë vokale: Modeli Kulturor dhe Modeli Evolucionar. [2] Sipas Modelit Kulturor, origjina e polifonisë lidhet me zhvillimin e kulturës muzikore njerëzore; polifonia erdhi si zhvillim i natyrshëm i këndimit monofonik primordial; prandaj traditat polifonike janë të detyruara të zëvendësojnë gradualisht traditat monofonike. [3] Sipas Modelit Evolucionar, origjina e këngës polifonike është shumë më e thellë dhe është e lidhur me fazat e hershme të evolucionit njerëzor; polifonia ishte një pjesë e rëndësishme e sistemit mbrojtës të hominidëve dhe traditat e polifonisë po zhduken gradualisht në të gjithë botën. [4]

Megjithëse origjina e saktë e polifonisë në traditat e kishës perëndimore është e panjohur, traktatet Musica enchiriadis dhe Scolica enchiriadis, të dyja datojnë nga shek. IX, zakonisht konsiderohen si shembujt më të vjetër të shkruar të polifonisë. Këto traktate dhanë shembuj të zbukurimeve me dy zëra të notave kundër notave të këngëve duke përdorur oktava paralele, të pesta dhe të katërta. Në vend që të ishin vepra fikse, ata treguan mënyra për të improvizuar polifoninë gjatë performancës. Troper Winchester, nga shek . 1000, konsiderohet përgjithësisht si shembulli më i vjetër ekzistues i polifonisë së shënuar për performancën e këngës, megjithëse shënimi nuk tregon nivele të sakta të lartësisë ose kohëzgjatje. [5] Megjithatë, një antifon me dy pjesë të Shën Bonifacit, i zbuluar së fundmi në Bibliotekën Britanike, mendohet se e ka origjinën në një manastir në Gjermaninë veriperëndimore dhe është datuar në fillim të shekullit X. [6]

Në mesjetë, injoranca e evropiano-perëndimorëve për greqishten e lashtë nënkuptonte se ata humbën kontaktin me veprat e Platonit, Sokratit dhe Hipokratit . Përkthimet në latinisht nga arabishtja lejuan që këto vepra filozofike të ndikojnë në Evropën Perëndimore. Kjo shkaktoi një sërë risish në mjekësi, shkencë, art dhe muzikë.

Polifonia evropiane u ngrit para dhe gjatë periudhës së skizmës perëndimore . Avignoni, selia e papëve dhe më pas e antipapëve, ishte një qendër e fuqishme e bërjes së muzikës laike, shumica e së cilës ndikuan në polifoninë e shenjtë. [7]

Gadishulli i Ballkanit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Grup popullor polifonik shqiptar me qeleshe dhe fustanellaSkrapar .

Këndimi polifonik në Ballkan është lloj këndimi popullor tradicionale e kësaj pjese të Evropës Jugore. Quhet gjithashtu këngë e lashtë, arkaike ose e stilit të vjetër . [8] [9]

Polifonia fillestare (polifonia primitive) përfshin antifoninë dhe thirrjen dhe përgjigjen, dronët dhe intervalet paralele.

Tradita e këndimit polifonik të Epirit është një formë e polifonisë tradicionale popullore e praktikuar midis arumunëve, shqiptarëve, grekëve dhe maqedonasve etnikë në Shqipërinë e Jugut dhe Greqinë veriperëndimore. Ky lloj i traditës vokale popullore gjendet edhe në Maqedoninë e Veriut dhe Bullgari.

Këndimi polifonik shqiptar mund të ndahet në dy grupe të mëdha stilistike të realizuara nga Toskët dhe Labët e Shqipërisë së Jugut, që përformohet në dy mënyra: te toskët është gjithmonë i vazhdueshëm dhe këndohet në rrokjen 'e', duke përdorur frymëmarrje të ngecur; ndërsa ndër labët, këndohet ndonjëherë si një ton ritmik, i realizuar në tekstin e këngës. Mund të dallohet midis polifonisë me dy, tre dhe katër zëra.

Në muzikën arumune, polifonia është e zakonshme dhe muzika polifonike ndjek një sërë rregullash të përbashkëta. [10]

Fenomeni i isopolifonisë popullore shqiptare është shpallur nga UNESCO “Kryevepër e Trashëgimisë Orale dhe Jomateriale të Njerëzimit”. Termi iso i referohet dronit, i cili shoqëron këndimin isopolifonik dhe lidhet me isonin e muzikës kishtare bizantine, ku grupi i dronëve shoqëron këngën. [11] [12]

 1. ^ Jordania, Joseph (2011). Why do People Sing? Music in Human Evolution (në anglisht). Logos. fq. 13–37. ISBN 978-9941-401-86-2.
 2. ^ Jordania, Joseph (2011). Why do People Sing? Music in Human Evolution (në anglisht). Logos. fq. 6o–70. ISBN 978-9941-401-86-2.
 3. ^ Bruno Nettl. Polyphony in North American Indian music. Musical Quarterly, 1961, 47:354–62
 4. ^ Joseph Jordania (2006). Who Asked the First Question? The Origins of Human Choral Singing, Intelligence, Language and Speech (PDF) (në anglisht). Tbilisi: Logos. ISBN 99940-31-81-3. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 7 mars 2012.
 5. ^ Riemann, Hugo. History of music theory, books I and II: polyphonic theory to the sixteenth century, Book 1. Da Capo Press. June 1974.
 6. ^ "Earliest known piece of polyphonic music discovered". www.cam.ac.uk (në anglisht). University of Cambridge. 17 dhj 2014. Marrë më 20 gusht 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 7. ^ Riemann, Hugo. History of music theory, books I and II: polyphonic theory to the sixteenth century, Book 2. Da Capo Press. June 1974.
 8. ^ "Startseite - Forschungszentrum für Europäische Mehrstimmigkeit". www.mdw.ac.at (në gjermanisht). Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2018. Marrë më 14 prill 2022.
 9. ^ Kartomi, Margaret J.; Blum, Stephen (9 janar 1994). Music-cultures in contact: convergences and collisions (në anglisht). Currency Press. ISBN 9780868193656 – nëpërmjet Google Books.
 10. ^ Kahl, Thede (2008). "Multipart singing among the Aromanians (Vlachs)". përmbledhur nga Ahmedaja, Ardian; Haid, Gerlinde (red.). European Voices I: Multipart singing in the Balkans and the Mediterranean (në anglisht). Böhlau Verlag. fq. 267–280. ISBN 9783205780908.
 11. ^ Ahmedaja, Ardian. European Voices: Multipart singing in the Balkans and the Mediterranean, Volume 1 (në anglisht). fq. 241.
 12. ^ "Albanian Folk Iso-polyphony" (në anglisht). UNESCO. Marrë më 31 dhjetor 2010.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]