Jump to content

Politrauma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Politrauma dhe trauma të shumta janë terma mjekësorë që përshkruajnë gjendjen e një personi i cili i është nënshtruar dëmtimeve të shumta traumatike, të tilla si një dëmtim serioz i kokës përveç një djegieje serioze. Termi përcaktohet nëpërmjet një Pike të Ashpërsisë së Lëndimit (ISS) të barabartë ose më të madhe se 16. [1] eshtë bërë një term i zakonshëm i aplikuar nga mjeket ushtarakë amerikanë në përshkrimin e ushtarëve të plagosur rëndë që ktheheshin nga Operacioni Liria Irakiane në Irak dhe Operacioni Qëndrueshmëria e Lirisë në Afganistan . Termi është i përgjithshëm dhe ka qenë në përdorim për një kohë të gjatë për çdo rast që përfshin trauma të shumta.

Mjekësi civile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në jetën civile, politraumat shpesh shoqërohen me përplasje të automjeteve motorike . Kjo ndodh sepse përplasjet e makinave shpesh ndodhin me shpejtësi të mëdha, duke shkaktuar lëndime të shumta. Gjatë pranimit në spital çdo pacient me trauma duhet t'i nënshtrohet menjëherë diagnozës me rreze x të shpinës së tyre të qafës, gjoksit dhe legenit, e njohur zakonisht si 'seri traumatike', për të konstatuar dëmtime të mundshme kërcënuese për jetën. Shembuj do të ishin thyerja e rruazës së qafës, legeni i thyer rëndë, ose hemotoraksi . Pasi të jetë përfunduar ky studim fillestar, mund të merren rreze x të gjymtyrëve për të vlerësuar mundësinë e frakturave të tjera. Eshtë gjithashtu mjaft e zakonshme në traumat e rënda që pacientët të dërgohen drejtpërdrejt në CT ose një terapi kirurgjikale, nëse kërkojnë trajtim urgjent.

Oksigjenimi i membranës ekstrakorporeale (ECMO) mund të jetë efektiv në trajtimin e disa pacientëve me poltrauma me insuficiencë pulmonare ose kardiopulmonare. [2]

Mjekësi ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Polytrauma shpesh rezulton nga dëmtimet e shpërthimit të marra nga mjete shpërthyese të improvizuara, ose nga një goditje me një granatë raketë, me "Pajisjet shpërthyese të improvizuara, shpërthimet, minat tokësore dhe fragmentet përbëjnë [65] të lëndimeve luftarake Me Me " Me Kombinimi i valëve me presion të lartë, fragmente shpërthyese dhe mbeturina në rënie mund të shkaktojë dëmtime të shumta duke përfshirë dëmtimin e trurit, humbjen e gjymtyrëve, djegiet, frakturat, verbërinë dhe humbjen e dëgjimit, me 60 përqind të të lënduarve në këtë mënyrë, që kanë një shkallë të dëmtimit traumatik të trurit. [3]

Në disa aspekte, incidenca e lartë e politraumës në mjekësinë ushtarake është, në fakt, një shenjë e përparimit mjekësor. Në luftërat e mëparshme shumica e ushtarëve me lëndime të tilla të shumta thjesht nuk mbijetuan, edhe nëse u transferuan shpejt në kujdesin spitalor. Sot shumë viktima të politraumës nuk e rimarrin kurrë plotësisht kapacitetin e tyre të mëparshëm fizik dhe janë më të ndjeshëm ndaj komplikimeve psikologjike, siç është PTSD .

  1. ^ Pathophysiology of polytrauma - Keel, M. & Trentz O. - Injury, Volume 36, Issue 6, Pages 691-709
  2. ^ http://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572%2810%2900124-3/abstract Extracorporeal membrane oxygenation in severe trauma patients with bleeding shock
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura VHA