Portal:Andorra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkurtim: P:AD

< Përmbajtja < Portale < Gjeografi < Evropa < Andorra
Benvingut · Mirë se vini
Portal:Andorra
Principata e Andorrës (katalanisht : Principat d'Andorra, frëngjisht: Principauté d'Andorre, spanjisht: Principado de Andorra) është vend i vogël në jugperëndim të Evropës. E ndodhur në lindje të Pirenejve kufizohet nga Franca dhe Spanja. Më parë ishte e izoluar, tani e adhuruar si vend turistikë dhe si vend pa tatime shtetërore. Andorra po ashtu është pjesë e vendeve katalane dhe një ndër mikro-shtete Evropiane. Shpesh ngatërrohet me komunën e Andorrës në Spanjë. Më shumë...

Gjeografia

Shih Gjeografia e Andorrës

Andora ndodhet në pjesën jug-perëndimore të Evropësnë në rrafshnaltën e Pirinejve, në mes të Spanjës dhe Francës. Më shumë se çereku i Andorrës gjendet jashtë malit. Sipërfaqja e përgjithshme e Andorës është 468 km2 dhe shtrihet rreth kordinanatve gjeografike 42 30 V, 1 30 L.

Andora është një vend kontinental dhe nuk ka sipërfaqe ujore. Kufiri në perëndim me Francën është i gjatë rreth 56.6 km, ndërsa në jug me Spanjën 63.7 km që bëjnë që Andora të ketë një kufi me gjatësi prej 120,3 km.


Ekonomia

Principata e vogël nuk ka asnjë pasuri të veçantë natyrore përpos ujit. Në kohërat e vjetra ishte tokë agrare edhe përkundër terrenit malorë. Kjo ka ndryshuar me kalimin e kohës kur bujqësia u zëvendësua ngadalë me blegtori. Vetëm 2% e vendit është tokë e pjellëshme.

Në kohën më të re, jetohet vetëm nga turizmi, si ai dimërorë. Për këtë përkujdesen mese 300 Hotele si dhe shumë fusha sporti e argëtimi. Më shumë...

Fotografia e muajit

Kryeqyteti Andorra la Vella

 Gjeografia       Historia       Ekonomia & Filozofia       Arti & Kultura       Feja       Shkenca & Teknologjia       Sporti

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer