Portal:Gjermania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
< Përmbajtja < Portale < Gjeografi < Evropa < Gjermania
Flag of Germany.svg

Mirësevini në Portalin e Gjermanisë!

Willkommen beim Deutschland-Portal!
Berlin Fernsehturm 2005.jpgBraniborská brána.jpgOlympiastadion Muenchen.jpgSkyline Frankfurt am Main.jpg


Artikujt tematikë ±

Historia
Kronologjia · Gjermanikët · Periudha e migrimeve · Frankish Empire · Perandoria e Shenjtë Romake · Kolonizimi i Lindjes · Konfederata e Rinit · Konfederata Gjermane · Konfederata e Gjermanisë veriore · Perandoria Gjermane · During World War I · Weimar Republic · Nazi Germany · During World War II · Divided Germany · Allied occupation and division · Expulsions · East Germany · West Germany · Reunification · Reunified Germany · Military history
Gjeografia
Administrative divisions (States · Districts· Cities · Mountains · Islands · Rivers · Lakes
Qeverisja
Federal Council (Bundesrat) · Federal Assembly (Bundestag) · Federal Convention (Bundesversammlung) · President · Chancellor · Cabinet · Foreign relations · Constitution · Constitutional Court · Federal Court of Justice (Bundesgerichtshof)
Politika
Elections · Political parties
Ekonomia
History · Taxation · Deutsche Bundesbank · Automobile industry · Federal Ministry for Economics and Labour · Federal Ministry for Economic Cooperation and Development · Frankfurt Stock Exchange · Media · Telecommunications · Tourism · Transport
Shoqëria
Demographics · Germans (lista· Education · Religion · Immigration · Human rights · Social issues · Turks in Germany · Crime
Kultura
German culture · Arts · German language · Music · Sport · Smoking

Hyrje ±

Gjermania është një nga vendet më të industrializuara të botës që ndodhet në zemër të Evropës. Në veri kufizohet me Detin e Veriut, Danimarkën, dhe Detin Baltik, në jug me Austrinë dhe Zvicrën, në perëndim nga Franca, Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu, ndërsa në lindje me Poloninë dhe Republikën Çeke.

Gjermania është një shtet federal demokratik parlamentar, që përbëhet nga 16 shtete Federale (Bundesländer), të cilat në fusha të caktuaraveprojnë të pavarura nga Federata ose "Bundi".

Republika Federale e Gjermanisë është një shtet anëtar i Kombeve të Bashkuara, NATO-s, G8-ës, si dhe një anëtar themelues i asaj që sot është Bashkimi Evropian. Për nga sipërfaqja është vendi më i madh në Evropën Qendrore. Më tepër...

Coat of arms of Germany.svg LocationGermany.svg


Flamuri | Stema | Himni

Kategoria ±

Klikoni mbi shenjën "+" për të parë të gjitha kategoritë: