Portal:Teknologji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

P world icon brown.png Gjeografia      P history icon brown.png Historia      P society icon brown.png Ekonomia & Filozofia      P culture icon brown.png Arti & Kultura      P religion icon brown.png Feja      P science icon brown.png Shkenca & Teknologjia      P sport icon brown.png Sporti

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer

redakto 
Portali i Teknologjisë
Bruce McCandless II during EVA in 1984.jpg

Teknologjia (en:"technology", Greek "technologia" (τεχνολογία) < techne (τέχνη) "craft" + -ologia (-ολογία) shkencë os diciplinë) është marrja, përdorimi dhe njohuritë për mjetet, teknikat, sistemet, ose metodat e organizimit për të përfituar një grup i njerëzve, apo njerëzimi si një tërësi. Mbi dy milionë vjet më parë, "paraardhësit e njeriut" besohet se kanë përdorur mjetet prej guri, një nga shembujt më të hershme të teknologjisë. Shembuj të tjerë të hershme përfshijnë kontrollin mbi përdorimin e zjarrit, përdorimi i veshjeve, dhe zhvillimi i bujqësisë.

Këto, dhe teknologji të tjera ndikojnë dukshëm se si njerëzit ndërveprojn me mjedisin natyror. Shumë përparime të rëndësishme teknologjike kanë të bëjnë me transportin, disa shembuj të hershme të janë anijet, dhe shpikja e rrotës.


Paraqit zgjedhje të reja
redakto 
Artikujt e zgjedhur
Energjia
Energjia (greq. ενεργός, energos, "në punë") në fizikë, është aftësia e ndërveprimit të një sistemi me një tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me fuqinë e kërkuar për të lëvizur apo zhvendosur një peshë në një largësi të caktuar. Sa më e rëndë të jetë pesha ose sa më e gjatë largësia, aq më shumë energji nevojitet.

Ka shumë lloje energjish: energji kimike nga fosilet djegëse, energji elektrike nga shfrytëzimi i fuqisë se ujit, energji diellore, energjia e erës, energji termale, dhe energji bërthamore nga ndarja e atomit. Njësia e energjisë është Xhuli me shenjë "J", për nder të Xhejms Xhulit.

Puna dhe ngrohtësia kanë të njëjtën njësi energjie, por janë koncepte fizike krejtësisht të ndryshme.

Energjia ndodhet në çdo sistem mekanik të veçuar.

redakto 
Pikturat e zgjedhura
Inflatable habitat s89 20084.jpg
Credit: Cmmmm
Kolonizimi i hënës është propozim i krijimit të komuniteteve të përhershme të njeriut në Hënë. Shkrimtarët e Science fiction dhe mbrojtësit e eksplorimit të hapësirës e kanë parë Hënën si një hap logjik në zgjerimin e njerëzimit përtej tokës.
redakto 
Lajme


redakto 
A e dini se...
 • ... që të dy Mozilla Firefox dhe shfletuesi i Microsoft Internet Explorer dizajnin e web shfletuesit e kanë trashëguar nga web shfletuesi Mosaic?
 • ... se intensiteti i një cikloni tropikal (foto) është e përcaktuar zakonisht nga teknika Dvorak duke përdorur vetëm imazhet satelitore të dukshme dhe infra të kuqe?
  Tropical Storm Wilma regional imagery, 2005
 • ... që në vitin 2008 Hewlett-Packard krijoi një prototip të teorisë së katërt dhe të fundit elementet e qarkut pasiv, që mund të një ditë të revolucionarizojnë elektronikën, edhe pse teoria u krijua në 1971?

 • redakto 
  Kategoritë  


  redakto 
  Temat  
  Red right arrow.svg
   Artikuj kryesore: Teknologjia dhe Shkencat e aplikuara.


  redakto 
  Fjalorë  

   

  redakto 
  Portale relative  

   


  redakto 
  Gjëra që ju mund të bëni

   

  redakto 
  Associated Wikimedia

   


  Raffael 058.jpg
  Arti & Kultura: Animim · Film · Letërsi · Muzikë · Serial · Strip
  Aeskulap.png
  Biologjia: Mjekësi
  Globo terraqueo 3.gif
  Gjeografia: Gjeografi · Kosovë · ShBA · Shqipëri · Maqedoni · Greqi
  Top.gif
  Sporti: Sport
  Vista-system.png
  Teknologjia: Informatikë · Elektronikë  · Teknologji
  Logo physics.svg
  Shkenca: Fizikë, Matematikë


  Fresko kujtesën e serverit