Portofoli dixhital

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një portofol dixhital, i njohur gjithashtu si një portofol elektronik, është një pajisje elektronike, shërbim online ose program softuerik që lejon një palë të kryejë transaksione elektronike me një palë tjetër duke shkëmbyer njësi të monedhës dixhitale për mallra dhe shërbime. Kjo mund të përfshijë blerjen e artikujve ose në internet ose në pikën e shitjes në një dyqan me tulla dhe llaç, duke përdorur ose pagesën celulare (në një smartphone ose pajisje tjetër celulare) ose (vetëm për blerje online) duke përdorur një laptop ose kompjuter tjetër personal. Paratë mund të depozitohen në portofolin dixhital përpara çdo transaksioni ose, në raste të tjera, llogaria bankare e një individi mund të lidhet me portofolin dixhital. Përdoruesit mund të kenë gjithashtu patentën e shoferit, kartën e shëndetit, kartën(at) e besnikërisë dhe dokumente të tjera ID të ruajtura brenda portofolit. Kredencialet mund t'i kalohen terminalit të një tregtari me valë nëpërmjet komunikimit në terren afër (NFC).

Gjithnjë e më shumë, kuletat dixhitale po bëhen jo vetëm për transaksionet themelore financiare, por edhe për të vërtetuar kredencialet e mbajtësit. Për shembull, një portofol dixhital mund të verifikojë moshën e blerësit në dyqan gjatë blerjes së alkoolit. Sistemi tashmë ka fituar popullaritet në Japoni, ku kuletat dixhitale njihen si "celularët e portofolit".

Një portofol i kriptomonedhës është një portofol dixhital ku ruhen çelësat privatë për kriptomonedha si bitcoin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]