Jump to content

Posenët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Iliria, me japodët lart në veriperëndim.

Posenët (posenoi) është emri grek për një fis antik iliro kelt [1], i cili jetoi në shekujtë e fundit para erës sonë në Iliri, më saktë, diku midis lumenjve Kupa, Una dhe Maleve Velebit, Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina veriperëndimore. Ata përmenden në veprën e Appianit Ῥωμαικα (e njohur si Historia Romake ), në librin se si Perandori Augustus mundi, ndër të tjera, Japodët gjatë dekadave rreth vitit zero. Pasi Japodët hoqën dorë dhe Augusti u largua nga zona, Posenoi u revoltua dhe Marcus Helvius u dërgua kundër tyre. Ai i mundi ata, i dënoi rebelët me vdekje dhe i shiti të tjerët si skllevër. Kjo është interpretuar si posenoi duke qenë një degë e japodëve [nevojitet citimi] , e cila nga ana e saj përbënte një simbiozë fisnore iliro-keltike. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ J. J. Wilkes, Dalmatia, Tome 2 of History of the Provinces of the Roman Empire, 1969, pp. 154 and 482.
  2. ^ A Classical Dictionary: Containing The Principle Proper Names Mentioned In Ancient Authors Part One by Charles Anthon,2005,page 539: "... Tor, " elevated," " a mountain. "-Strabo, 293) ; the Iapodes (Strabo, 313), a Gallo-Illyrian race occupying the val. leys of ..."