Prende

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Prende është perëndesha e dashurisë dhe bukurisë në Mitologjinë shqiptare. Është bashkëshortja e Perendi-së dhe nëpër legjenda njihet me emrin "Zoja e Bukuris". Dita e saj e shenjtë ka qenë e Premtja.[1]

Kur Shqipëria u kristianizua në fillimet të Mesjetës, Prende u identifikua nga kisha katolike si Shënepremte, e ëma e Marisë së virgjër. Ndryshe njihet si Prenne ose Perende dhe sot emri përdoret ende për ditën e premte.

  1. ^ Dunwich, Gerina (June 2000). Wicca Love Spells. Kensington Publishing Corporation. f. 151.  0-8065-1782-4.