Jump to content

Presidenti i Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Presidenti i Malit të Zi
Stema presidenciale
Në detyrë
Jakov Milatoviq

që nga 20 May 2023
VendbanimiPallati i Kaltërt, Çetina
Kohëzgjatja e detyrësPesë vjet, rinovohet një herë
Mbajtësi inauguruesMomir Bulatoviq
Themelimi23 dhjetor 1990
Faqja zyrtarehttp://www.predsjednik.me

Presidenti i Malit të Zi (Serbisht: Предсједник Црне Горе, Predsjednik Crne Gore) është kreu i shtetitMalit të Zi. Presidenti aktual është Jakov Milatoviq, i cili është zgjedhur në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale më 2023 me 58.88% të votave. Rezidenca zyrtare e Presidentit është Pallati i Kaltërt i vendosur në ish-kryeqytetin mbretëror Cetinje.

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e Malit të Zi, Neni 86

Çdo president ka një mandat 5 vjeçar.
Çdo president mund të ketë dy mandate.
Presidenti zgjidhet drejtpërdrejtë dhe votës së fshehtë.
Në rast të gjendjes së luftës gjatë mandatit të Presidentit të Malit të zi mandati do të zgjatet për aq kohë sa shteti është në luftë.

Ndërprerja e Mandatit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 87

Mandati i Presidentit do të pushojë kur të mandati për të cilin ai ka qenë i zgjedhur skadon, në rast të risjelljes ose nga dorëheqjes së tij.
Presidenti mund të risjellet nga Kuvendi, vetëm në rast se Gjykata Kushtetuese duhet të vendosë se ai i ka shkelur dispozitat e Kushtetutës.
Procedura për përcaktimin e shkeljes së Kushtetutës, do të jetë e nxitur nga Kuvendi.

Detyra presidenciale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Pallati i Kaltërt, Shtëpia e Presidentit në Cetinje

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 88

Presidenti duhet:

  1. përfaqësojnë Republikën në vend dhe jashtë vendit;
  2. shpall ligjet me statut;
  3. thërret zgjedhjet për Kuvend;
  4. i propozon Kuvendit kandidat për Kryeministër, kryetar dhe gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese;
  5. t'i propozojë Kuvendit të thirrur një referendum.
  6. grant amnisti për veprat penale të parashikuara nga republikane me ligjin;
  7. akorduar dekoratë dhe çmime;
  8. për të kryer të gjitha detyrat e tjera në pajtim me Kushtetutën.

Presidenti do të jetë anëtar i Këshillit Suprem të Mbrojtjes.

Kryerja e detyrave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 90

Në rast të ndërprerjes së mandatit të Presidentit të republikës, dhe deri në zgjedhjen e President të ri dhe në rast se Presidenti është penguar përkohësisht në kryerjen e funksioneve të tij, detyrave të tij, do të supozohet nga Kryetari i Kuvendit dhe në rast se Kuvendi është tretur, nga Kryeministri.

Shpallja e ligjeve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky seksion është në përputhje me Kushtetutën e malit të Zi, Neni 89

Presidenti do të shpallë një ligj nga ordinancë brenda shtatë ditëve nga data e miratimit të tij. Presidenti gjithashtu mundet brenda shtatë ditëve nga data e miratimit të një ligji, të kërkojnë nga Kuvendit që të vendosë përsëri në të njëjtin ligj. Presidenti është i detyruar të shpallë një ligj që kalon për herë të dytë nga Kuvendi.


Ish-presidentët që ende janë gjallë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stemat presidenciale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]