Presidenti i Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Presidenti i Maltës ( Maltese ) është kreu kushtetues i shtetitMaltës . Presidenti emërohet me një rezolutë të Dhomës së Përfaqësuesve të Maltës për një mandat pesë-vjeçar, duke bërë betimin për "ruajtjen, mbrojtjen dhe mbrojtjen" e Kushtetutës. [1] Presidenti i Maltës gjithashtu banon direkt ose indirekt të tre degët e shtetit. Ata janë pjesë e Parlamentit dhe janë përgjegjës për emërimin e gjyqësorit. Autoriteti ekzekutiv i është dhënë nominalisht Presidentit, por ushtrohet në praktikë nga Kryeministri . [2]

Themelimi i zyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyra e Presidentit të Maltës ( Maltese ), u krijua në 13 Dhjetor 1974, kur Malta u bë republikë në Bashkësinë e Kombeve . Mbretëresha Elizabeth II pushoi qeni kreu i shtetit dhe Mbretëresha e Maltës ( Maltese), dhe Guvernatori i Përgjithshëm i fundit, Sir Anthony Mamo, u bë Presidenti i parë i Maltës.

Flamuri i Presidentit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidentët e Maltës përdorIn flamurin kombëtar si standardin e tyre presidencial para 12 Dhjetorit 1998, kur një shpallje vendosi Flamurin Presidencial të Maltës. Flamuri është vendosur në rezidencat dhe zyrat zyrtare të Presidentit dhe në të gjitha rastet në të cilat ato janë të pranishme. [3]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lista e Presidentëve të Maltës
  • Kryeministri i Maltës
  • Lista e krerëve të shteteve të Maltës

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Article 50 and the Second Schedule of the Constitution of Malta
  2. ^ Articles 51, 96 and 78 of the Constitution of Malta
  3. ^ "Flags, Symbols, and their uses". About Malta (në anglisht). Government of Malta. Marrë më 10 prill 2014.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]