Jump to content

Presioni atmosferik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Barometri me zhivë

Shtypja atmosferike, ndonjëherë i quajtur shtypja barometrike (sipas sensorit), është shtypja përbrenda atmosferës së Tokës (apo një planeti tjetër). Thërrmijat e ajrit nën ndikimin e forcës së gravitetit, shkaktojnë trysni në të gjitha objektet në sipërfaqen e Tokës dhe quhet trysni ose shtypje atmosferike. Në kushtet e qetësisë së ajrit, trysnia atmosferike mbi sipërfaqe të caktuar i pëgjigjet masës së shtyllës së ajrit të atmosferës mbi sipërfaqen gjegjëse.

Një atmosferë standarde është një njësi e shtypjes e përkufizuar si 101,325 Pa. Me rritjen e lartësisë dhe hollimin e shtresës së ajrit, gjithashtu edhe trysnia atmosferike ulet me rritjen e largësisë nga Toka.

Ligji i Paskalit thotë:"Te gjitha lengjet dhe gazet tejcojne cdo ndryshim te shtypjes ne të gjitha drejtimet me të njejtën madhesi."