Primadona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Karta Prima Donna

Primadona (italisht për "zonja e parë"; shumësi: prime donne) në opera ose komedi dell'arte, një prima donna është këngëtarja kryesore femër në kompani, personi të cilit do t'i jepeshin rolet kryesore.

Prima Donna shpesh kishte personalitete madhështore jashtë skenës dhe shiheshin si kërkues ndaj kolegëve të tyre. Nga përdorimi i tij origjinal në opera, termi është përhapur në përdorimin bashkëkohor për t'iu referuar kujtdo që sillet në një mënyrë kërkuese ose me temperament, ose që ka një pikëpamje të fryrë për veten dhe një qëndrim egoist.

Prima donna në opera ishte normalisht, por jo domosdoshmërisht, një soprano . Termi përkatës për një mashkull (zakonisht një kastrato në shekujt 17 dhe 18, më vonë një tenor) është primo uomo.

Opera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Italinë e shekullit të 19-të, gruaja udhëheqëse në një kompani të operës ose komedisë dell'arte njihej si prima donna, fjalë për fjalë "zonja e parë". Kjo grua, zakonisht sopranoja kryesore e kompanisë, zakonisht luante role kryesore dhe në përgjithësi këndonte më shumë muzikë se gratë e tjera në kompani. Të famshmet e operës prime donne shpesh kanë bërë që entuziastët e operës të ndahen në "klube" kundërshtare që mbështesin një këngëtar mbi një tjetër. Rivaliteti mes fansave të Maria Callas dhe Renata Tebaldit, për shembull, ishte një nga më të famshmit, pavarësisht miqësisë së dy këngëtareve.

Emërtimi prima donna assoluta (zonja e parë absolute) përdoret herë pas here për një prima donna të përsosmërisë së jashtëzakonshme. [1] Është përdorur gjithashtu për të përshkruar krijuesit e roleve heroike të koloraturës në gjysmën e parë të shekullit të 19-të.

Femra që këndoi pjesën e dytë kryesore në një opera u referua, përkatësisht, si seconda donna ; nga fundi i shekullit të 18-të, ky rol nganjëherë quhej altra prima donna . [2]

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndonjëherë, këta prime donne (forma e shumësit italian) ishin madhështore me personalitetet e tyre jashtë skenës dhe kërkesat ndaj anëtarëve të tjerë të trupës, muzikantëve, stilistëve të skenografisë dhe garderobës, producentëve dhe stafit tjetër, por toleroheshin me respekt për shkak të talentit të tyre të përsosur dhe të tyre. vizatoni në arkë. Nga kjo përvojë, termi prima donna ka hyrë në përdorim të zakonshëm në çdo fushë që tregon dikë që sillet në një mënyrë kërkuese, shpesh me temperament, duke zbuluar një pamje të fryrë për veten, talentin dhe rëndësinë e tyre. Për shkak të kësaj lidhjeje, kuptimi bashkëkohor i fjalës ka marrë këtë konotacion negativ të një personi të kotë, të padisiplinuar, egoist, të neveritshëm ose me temperament, i cili e ka të vështirë të punojë nën drejtimin ose si pjesë e një ekipi, por kontributet e të cilit janë thelbësore për suksesin e ekipit. [3] [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Oxford English Dictionary (Draft revision 2009).
  2. ^ Seconda donna. Oxford Music Online, 2002.
  3. ^ The Oxford Pocket Dictionary of Current English (2009). "prima donna". Encyclopedia.com. 12 Sep. 2010.
  4. ^ Merriam-Webster. "prima donna". Merriam-Webster.com.