Princesha mbi Bizele

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Princesha mbi Bizele (danisht: Prinsessen paa Ærten) është një përrallë nga Hans Kristian Andersen.

Një princ donte të martohej me një princeshë por nuk po gjente një të tillë të vërtetë. Një natë binte shumë shi dhe dikush troket te dera e kështjellës. Mbreti duke ecur çalë-çalë hap derën dhe shikon një vajzë të bukur si princeshë. Mbretëresha vendosi ta fuste në provë duke vënë një bizele dhe sipër saj 20 shtretër. Në mëngjes mbreti e pyeti si fjeti. Vajza i tha qe kishe fjetur shumë keq, nuk kishe qenë rehat gjatë gjithë natës. Kështu vajza u martua me princin sepse ishte delikate sa ta ndjente kokrrën e bizeles nga lartësia e 20 shtretërve. Tani bizelja ndodhet në muze.