Prizat dhe slotat e rrymës AC

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Prizat dhe slotat e rrymës AC lidhin pajisjet elektrike me furnizimin me energji elektrike të rrymës alternative (AC) në ndërtesa

Prizat dhe prizat ndonjëherë mund të kombinojnë kontaktet mashkullore dhe femërore. Në drejtim të akrepave të orës nga lart majtas: prizë CEE 7/4 (gjermanisht); një prizë e përshtatshme CEE 7/3 me projeksione të ekspozuara të tokës (tokës) në perimetrin e prizës; Prizë CEE 7/5 (frëngjisht) me gjilpërë tokëzimi të projektuar. Zakonisht nuk furnizohet energji në asnjë kunj ose terminal të ekspozuar në prizë, për siguri.

dhe në vende të tjera. Prizat dhe prizat elektrike ndryshojnë nga njëra-tjetra për sa i përket tensionit dhe rrymës, formës, madhësisë dhe llojit të lidhësit. Sisteme të ndryshme standarde të prizave dhe prizave përdoren në mbarë botën.

Prizat dhe prizat për pajisjet portative u bënë të disponueshme në vitet 1880, për të zëvendësuar lidhjet me prizat e dritës me priza të montuara në mur. Një përhapje e llojeve të zhvilluara për lehtësi dhe mbrojtje nga dëmtimet elektrike. Në shekullin e 21-të ka rreth 20 lloje në përdorim të përbashkët në mbarë botën, dhe shumë lloje prizash të vjetruara gjenden në ndërtesa të vjetra. Koordinimi i standardeve teknike ka lejuar që disa lloje prizash të përdoren në rajone të mëdha për të lehtësuar tregtinë e pajisjeve elektrike dhe për lehtësinë e udhëtarëve dhe konsumatorëve të mallrave elektrike të importuara.

Disa priza shumë standarde lejojnë përdorimin e disa llojeve të prizës; adaptorët e improvizuar ose të pamiratuar ndërmjet prizave dhe prizave të papajtueshme mund të mos ofrojnë sigurinë dhe performancën e plotë të një kombinimi prizë-prizë të miratuar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]