Jump to content

Procesi (roman)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Edicioni i parë (1925)

Proçesi është një roman i shkruar nga Franz Kafka midis 1914 dhe 1915 dhe botuar pas vdekjes më 26 Prill 1925. Një nga veprat e tij më të njohura, tregon historinë e Josef K., një njeri i arrestuar dhe ndjekur penalisht nga një autoritet i largët, i paarritshëm, me natyrën e krimit të tij të zbuluar as për të dhe as për lexuesin. I ndikuar shumë nga Krimi dhe Ndëshkimi i Dostojevskit dhe Vëllezërit Karamazov, Kafka arriti deri atje sa e quajti Dostojevskin një të afërm gjaku. Ashtu si romanet e tjerë të Kafkës, Gjyqi nuk u përfundua kurrë, megjithëse përfshin një kapitull që duket se e sjell historinë në një fund të papritur të qëllimshëm.

Pas vdekjes së Kafkës në 1924, shoku dhe ekzekutori i tij letrar Max Brod redaktoi tekstin për botim nga Verlag Die Schmiede. Dorëshkrimi origjinal mbahet në Muzeun e Letërsisë Moderne, Marbach am Neckar, Gjermani. Përkthimi i parë në gjuhën angleze, nga Willa dhe Edwin Muir, u botua në vitin 1937. Në vitin 1999, libri u rendit në 100 librat e shekullit sipas Le Monde dhe si Nr. 2 i Romaneve më të mira Gjermane të Shekullit XX.

Komploti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mëngjesin e ditëlindjes së tij të tridhjetë, Josef K., arkëtari kryesor i një banke, arrestohet papritur nga dy agjentë të paidentifikuar nga një agjensi e papërcaktuar për një krim të papërcaktuar. Josef nuk është burgosur, megjithatë, por u la "i lirë" dhe iu tha të priste udhëzimet nga Komiteti i Punëve. Pronarja e Josef, Frau Grubach, përpiqet të ngushëllojë Josef për gjyqin, por sugjeron që procedura mund të ketë lidhje me një marrëdhënie imorale me fqinjin e tij Fräulein Bürstner. Josef viziton Bürstner për të shfryrë shqetësimet e tij dhe pastaj e puth atë. Disa ditë më vonë, Josef zbulon se Fräulein Montag, një banor nga një dhomë tjetër, ka lëvizur me Fräulein Bürstner. Ai dyshon se kjo manovër ka për qëllim ta distancojë atë nga Bürstner. Josef urdhërohet të paraqitet në adresën e gjykatës të Dielën që vjen, pa iu thënë koha ose dhoma e saktë. Pas një periudhe eksplorimi, Josef gjen gjykatën në papafingo. Josef është qortuar ashpër për vonesën e tij dhe ai zgjon armiqësinë e asamblesë pas një lutjeje pasionante për absurditetin e gjyqit dhe zbrazëtinë e akuzës.

Josef më vonë përpiqet të përballet me gjyqtarin kryesues mbi çështjen e tij, por gjen vetëm gruan e një shoqëruesi. Gruaja i jep atij informacion në lidhje me procesin dhe përpiqet ta josh atë përpara se një student i drejtësisë të shpërthejë në dhomë dhe ta marrë gruan larg, duke pretenduar që ajo të jetë zonja e tij. Burri i gruas më pas merr K. në një turne nëpër zyrat e gjykatës, i cili përfundon pasi K. bëhet jashtëzakonisht i dobët në prani të zyrtarëve të tjerë të gjykatës dhe të akuzuarve. Një mbrëmje, në një dhomë magazinimi në bankën e tij, Josef zbulon dy agjentët që e arrestuan duke u rrahur me kamxhik nga fshikulluesi për të kërkuar K. për ryshfet dhe si rezultat i ankesave K. të bëra në gjykatë. K. përpiqet të argumentojë me mashtruesin, duke thënë se burrat nuk kanë nevojë të fshikullohen, por kamzhiku nuk mund të tundet. Ditën tjetër ai kthehet në dhomën e magazinimit dhe tronditet kur gjen gjithçka siç e kishte gjetur një ditë më parë, përfshirë kamxhikun dhe dy agjentët. Josef vizitohet nga xhaxhai i tij, një fshatar udhëtues. I shqetësuar nga thashethemet për nipin e tij, xhaxhai prezanton K. tek Herr Huld, një avokat i sëmurë dhe i shtrirë në shtrat, i prirur nga Leni, një infermiere e re që tregon një tërheqje të menjëhershme për Josef. Gjatë bisedës, Leni e thërret Josefin dhe e çon në dhomën tjetër për një takim seksual. Më pas, Josef takon xhaxhain e tij të zemëruar jashtë, i cili pretendon se mungesa e respektit të Josef për procesin e ka dëmtuar çështjen e tij.

Gjatë vizitave të mëvonshme në Huld, Josef kupton se ai është një personazh tekanjoz që nuk do t'i ndihmojë shumë. Në bankë, një nga klientët e Josef e rekomandon atë të kërkojë këshillën e Titorelli, piktorit zyrtar të gjykatës. Titorelli nuk ka ndonjë ndikim të vërtetë brenda gjykatës, por përvoja e tij e thellë e procesit është ndriçuese e dhimbshme për Josef, dhe ai vetëm mund të sugjerojë mundësi komplekse dhe të pakëndshme hipotetike, pasi asnjë shfajësim përfundimtar nuk është menaxhuar kurrë. Josef më në fund vendos të shkarkojë Huld dhe të marrë vetë kontrollin e çështjeve. Me të arritur në zyrën e Huld, Josef takon një individ të nëpërkëmbur, Rudi Block, një klient i cili i ofron Josefit një pasqyrë nga këndvështrimi i një klienti. Çështja e Block ka vazhduar për pesë vjet dhe ai ka kaluar nga të qenit një biznesmen i suksesshëm në pothuajse i falimentuar dhe praktikisht është skllavëruar nga varësia e tij nga avokati dhe Leni, me të cilin duket se është i përfshirë seksualisht. Avokati tallet me Bllokun përpara Josef për nënshtrimin e tij si qeni. Kjo përvojë më tej helmon mendimin e Josef për avokatin e tij. Josef është ngarkuar të shoqërojë një klient të rëndësishëm italian në katedralen e qytetit. Ndërsa ishte brenda në katedrale, një prift e thërret Josefin me emër dhe i thotë një përrallë (e cila u botua më parë si "Para Ligjit") që ka për qëllim të shpjegojë situatën e tij. Prifti i thotë Josefit se shëmbëlltyra është një tekst i lashtë i oborrit dhe shumë breza të zyrtarëve të gjykatës e kanë interpretuar atë ndryshe. Në prag të tridhjetë e një ditëlindjes së Josef, dy burra mbërrijnë në banesën e tij për ta ekzekutuar. Ata e çojnë atë në një gurore të vogël jashtë qytetit dhe e vrasin me thikë kasapi. Josef përmbledh situatën e tij me fjalët e tij të fundit: "Si një qen!"


Përsonazhet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 'Josef K.' - protagonist i përrallës.
 • 'Fräulein Bürstner' - Një konviktor në të njëjtën shtëpi me Josef K. Ajo e lejon atë ta puthë atë një natë, por më pas i reziston përparimet e tij. K. shkurtimisht e shikon atë, ose dikë që duket i ngjashëm me të, në faqet e fundit të romanit.
 • 'Fräulein Montag' - Shoku i Fräulein Bürstner, ajo flet me K. rreth përfundimit të marrëdhënies së tij me Fräulein Bürstner pas arrestimit. Ajo pretendon se mund t'i sjellë atij depërtim, sepse ajo është një palë e tretë objektive.
 • 'Willem dhe Franz' - Oficerët që arrestojnë K. një mëngjes por refuzojnë të zbulojnë krimin që thuhet të ketë kryer. Ata më vonë fshikullohen.
 • 'Inspektor' - Njeriu i cili kryen një procedim në konviktin e Josef K. për të informuar K. zyrtarisht se ai është i arrestuar.
 • 'Rabinsteiner, Kullich dhe Kaminer' - punonjës të rinj të bankës që marrin pjesë në procedimin në konvikt.
 • 'Frau Grubach' - Pronarja e shtëpisë së akomodimit në të cilën jeton K. Ajo e vlerëson K.-në, megjithë arrestimin e tij.
 • 'Gruaja në Gjykatë' - Në shtëpinë e saj ndodh gjykimi i parë i K. Ajo pretendon ndihmë nga K. sepse nuk dëshiron të abuzohet nga magjistratët.
 • 'Student' - Njeri i deformuar që vepron nën urdhrat e gjyqtarit udhëzues. Do të jetë një njeri i fuqishëm në të ardhmen.
 • 'Gjyqtar Udhëzues' - Gjyqtari i Parë i K. Në gjyqin e tij, ai ngatërron K. me një Piktor Muri.
 • 'Xha Karl' - xhaxhai i vrullshëm i K. nga vendi, ish kujdestari i tij. Me të mësuar rreth gjykimit, Karl këmbëngul që K. të punësojë Herr Huld, avokatin.
 • 'Herr Huld, Avokati' - avokati pompoz dhe pretendent i K. i cili siguron pak gjëra të çmuara në mënyrën e veprimit dhe shumë të tepërta në mënyrën e anekdotës.
 • 'Leni' - infermierja e Herr Huld, ajo ka ndjenja për Josef K. dhe së shpejti bëhet dashnorja e tij. Ajo i tregon dorën e saj të rrafshët, edhe një referencë tjetër për motivin e dorës gjatë gjithë librit. Me sa duket, ajo i gjen burrat e akuzuar jashtëzakonisht tërheqës - fakti i padisë së tyre i bën ata të parezistueshëm për të.
 • 'Albert' - Drejtori i zyrës në gjykatë dhe një mik i Huld.
 • 'Flogger' - Njeriu që ndëshkon Franz dhe Willem në Bankë pas ankesave të K. kundër dy agjentëve në Aktgjykimin e tij të parë.
 • 'Nënkryetari' - rivali i patundur i K. në Bankë, vetëm shumë i gatshëm për të kapur K. në një situatë kompromentuese. Ai në mënyrë të përsëritur përfiton nga preokupimi i K. me gjyqin për të çuar përpara ambiciet e tij.
 • 'President' - Menaxheri i Bankës. Një figurë e sëmurë, pozicionin e së cilës Zëvendës-Presidenti po përpiqet të marrë. Shkon mirë me K., duke e ftuar atë në angazhime të ndryshme.
 • 'Rudi Blloku, Tregtari' - Blloku është një tjetër person i akuzuar dhe klient i Huld. Çështja e tij është pesë vjeç dhe ai nuk është veçse një hije e tregtarit të begatë të drithërave që dikur ishte. E gjithë koha, energjia dhe burimet e tij tani i janë kushtuar çështjes së tij, deri në dëm të jetës së tij. Megjithëse ai ka punësuar pesë avokatë shtesë në krah, ai është plotësisht i nënshtruar ndaj Huld dhe në mënyrë patetike.
 • 'Prodhuesi' - Personi që dëgjon çështjen e K. dhe e këshillon atë të shohë një piktor që di se si funksionon sistemi gjyqësor.
 • 'Titorelli, Piktori' - Titorelli trashëgoi pozicionin e Court Piktorit nga babai i tij. Ai di shumë për ardhjet dhe shkimet e nivelit më të ulët të Gjykatës. Ai ofron të ndihmojë K. dhe arrin të shkarkojë disa piktura identike të peizazhit tek i akuzuari.
 • 'Prifti' - kleriku i burgut me të cilin K. ndeshet në një kishë. Prifti këshillon K. se çështja e tij po shkon keq dhe i thotë të pranojë fatin e tij.
 • 'Derëtar dhe Fermer' - Personazhet e Përrallës së Kapelit.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Life & Times of Michael K, një roman i vitit 1983 nga shkrimtari i lindur në Afrikën e Jugut J. M. Coetzee

Michael Kohlhaas nga autori gjerman Heinrich von Kleist