Procesi Einsatzgruppen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Procesi Einsatzgruppen (zyrtarisht Shtetet e Bashkuara te Amerikes kunder Otto Ohlendorf, et. al.) ka qenë emërtimi i 12 proceseve për krime lufte mbajtur nga atoriteti i Sheteve të BashkuaraNyremberg pas mbarimit të Luftës së dytë botërore.

Shkaku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Akuza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Krime kundër njerëzimit me anë të përndjekjes në bazë të vrasje politike, racore dhe fetare,, shfarosjen, burgim dhe veprime të tjera çnjerëzore të kryera kundër popullsisë civile duke përfshirë Gjermanët dhe vende të tjera si pjesë e një sistematike Projekt gjenocid. Ndarë në disa njësi, Einsatzgruppe Veprojnë në rajonin Baltik; Einsatzgruppe B në rajon Moskë, Einsatzgruppe C pranë Kiev në Ukrainë; Einsatzgruppe D në jug të Rusia [1]
  2. Krime lufte për të njëjtën arsye, keqtrajtim burgosurit e luftës dhe të popullatës civile të territoreve zënë dhe shkatërrimin e qëllimshëm dhe jo shkatërrimit justifikuar nga domosdoshmëria ushtarake, në kundërshtim me konventat ndërkombëtare, art.43 dhe 46 të Konventave të Hagës të 1907 ndaj të burgosurve të luftës dhe të Konventës së Gjenevës 1929.
  3. Përfshirja në krim të organizuar.

Të gjithë të pandehurit ishin të akuzuar për të gjitha akuzat dhe të gjithë shpallën veten "jo fajtor". Gjyka i gjykoi ata fajtorë për të gjitha akuzat me përjashtim të Rühl dhe Graf gjetur fajtorë vetëm për akuzën e tretë.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]