Programi Botëror i Ushqimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Programi Botëror i Ushqimit
ShkurtesaWFP (shqip: PBU)
Formuar më19 dhjetor 1961; 62 vite më parë (1961-12-19)
LlojiOrganizatë ndërqeveritare, Trupë rregulluese, Bordi Këshillimor
Statusi ligjorAktiv
SeliaRomë, Italia
Kryetar
David Beasley
Organizata amë
Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara
Faqja në internetwfp.org

Programi Botëror i Ushqimit (PBU) është dega e ndihmës ushqimore të Kombeve të Bashkuara dhe organizata më e madhe humanitare në botë e përqendruar te uria dhe siguria ushqimore.[1] E themeluar në 1961, ka selinë në Romë dhe ka zyra në 80 shtete. Sipas të dhënave zyrtare, PBU siguron ndihmë ushqimore mesatarisht 91.4 milionë njerëz në 83 shtete çdo vit.[2] Që nga viti 2019, shtrirja e tij u rrit në 97 milionë njerëz në 88 shtete, më të mëdhenjtë që nga viti 2012,[3] dhe dy të tretat e aktiviteteve të saj kryhen në zonat e konfliktit.[4]

Përveç ndihmës urgjente ushqimore, PBU përqendrohet në lehtësimin dhe rehabilitimin, ndihmën për zhvillim dhe operacionet speciale, siç janë bërja e sistemeve ushqimore më elastike ndaj ndryshimeve klimatike dhe paqëndrueshmërisë politike.[5] Është një anëtar ekzekutiv i Grupit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim, i cili kolektivisht synon të përmbushë 17 Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) dhe ka dhënë përparësi arritjen e SDG 2 për "zero uri" deri në 2030.[6]

Programit Botëror të Ushqimit iu dha Çmimi Nobel për Paqen në vitin 2020 për përpjekjet e tij për të siguruar ndihmë ushqimore në zona të konflikteve.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PBU u krijua në 1961[7] pas Konferencës së Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (OUB) të vitit 1960, kur George McGovern, drejtor i Programeve Ushqimore për Paqen në SHBA, propozoi krijimin e një programi shumëpalësh të ndihmës ushqimore. WFP nisi programet e tij të para në 1963 nga FAO dhe Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara mbi një bazë eksperimentale tre-vjeçare, duke mbështetur popullsinë Nubiane në Wadi Halfa në Sudan. Në vitin 1965, programi u shtri në një bazë të vazhdueshme.[8]

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PBU punon në të gjithë një spektër të gjerë të Qëllimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm, për shkak të faktit se mungesa e ushqimit, uria dhe kequshqyerja shkaktojnë shëndet të dobët, i cili më pas ndikon në fusha të tjera të zhvillimit të qëndrueshëm, të tilla si arsimi, punësimi dhe varfëria (Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm katër, Përkatësisht tetë dhe një).

Pandemia e COVID-19 në vitin 2020 dhe bllokimi ka vendosur presion të konsiderueshëm mbi prodhimin bujqësor, ka ndërprerë vlerën globale dhe zinxhirin e furnizimit. Më pas, kjo ngre çështje të kequshqyerjes dhe furnizimit joadekuat të ushqimit për familjet me të varfërit prej tyre të gjitha të prekura rëndë.[9] Kjo po bën që "132 milionë më shumë njerëz të vuajnë nga kequshqyerja në vitin 2020".[10]

Financimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operacionet e PBU-së financohen nga donacione vullnetare kryesisht nga qeveritë e botës, dhe gjithashtu nga korporatat dhe donatorët privatë.[11] Në vitin 2018, financimi ishte 7.2 miliardë dollarë, nga të cilët donatorët më të mëdhenj ishin qeveria e Shteteve të Bashkuara (2.5 miliardë dollarë) dhe Bashkimi Evropian (1.1 miliardë dollarë). Kontributet e donatorëve u kanalizuan kryesisht në krizat e urisë të nivelit më të lartë, të drejtuara nga konfliktet, duke lënë më pak për të adresuar emergjenca me profil më të ulët, ose për punë strategjike.[12]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Udhëheqja dhe stafi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

David Beasley, drejtor ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit

PBU drejtohet nga një bord ekzekutiv, i cili përbëhet nga përfaqësues nga 36 shtete anëtare. David Beasley, më parë Guvernator i shtetit amerikan të Karolinës së Jugut, u emërua drejtor ekzekutiv në mars 2017, pasi ishte emëruar bashkërisht nga Sekretari i Përgjithshëm i KB dhe Drejtori i Përgjithshëm i FAO për një mandat pesë-vjeçar. Ai kryeson sekretarinë e PBU-së, me seli në Romë. Bashkimi Evropian është një vëzhgues i përhershëm në WFP dhe, si një donator kryesor, merr pjesë në punën e bordit të tij ekzekutiv.[13]

Në vitin 2018, PBU kishte një staf prej 17,000 personash.[14]

Grupi i logjistikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Logjistik[15] është një mekanizëm koordinues humanitar i Komitetit të Përhershëm të Ndër-Agjencisë (IASC), roli kryesor i të cilit është mbështetja e përgjigjeve emergjente. Një nga njëmbëdhjetë organet e koordinimit sektorial, u krijua nga rezoluta e Asamblesë Përgjithshme 46/182 të dhjetorit 1991 dhe u zgjerua në Reformën Humanitare të vitit 2005, me elementë të rinj të miratuar për të përmirësuar kapacitetin, parashikueshmërinë, llogaridhënien, udhëheqjen dhe partneritetin. 

Grupi Logjistik ofron shërbime të koordinimit dhe menaxhimit të informacionit për të mbështetur vendimmarrjen operacionale dhe për të përmirësuar parashikueshmërinë, kohën dhe efikasitetin e përgjigjeve humanitare të emergjencave. Kur është e nevojshme, Cluster Logistics gjithashtu lehtëson qasjen në shërbimet e zakonshme të logjistikës. Për shkak të ekspertizës së saj në fushën e logjistikës humanitare, Programi Botëror i Ushqimit (PBU) u zgjodh nga IASC si agjencia kryesore për Cluster-in Logjistik. WFP pret ekipin mbështetës të Global Cluster Logistic në selinë e tij në Romë. WFP gjithashtu vepron si një "ofrues i mundësisë së fundit" duke ofruar shërbime të përbashkëta logjistike, kur boshllëqet kritike pengojnë reagimin humanitar.[16]

Aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transporti i Kombeve të Bashkuara C-130 Hercules shpërndan ushqim për rajonin Rumbek të Sudanit jugor (2004).
PBU shkarkon ndihmën humanitare në Freeport të Monrovia gjatë Task Forcës së Përbashkët Liberi (2003).

Programet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2008, PBU koordinoi projektin pesë-vjeçar Blerje për Progres (BPP). BPP ndihmon fermerët e vegjël duke u ofruar atyre mundësi për të hyrë në tregjet bujqësore dhe për t'u bërë konkurrues në treg. Projekti u shtri në 20 shtete në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine dhe trajnoi 800,000 fermerë në përmirësimin e prodhimit bujqësor, trajtimin pas vjeljes, sigurimin e cilësisë, marketingun në grup, financat bujqësore dhe kontraktimin me PBU. Projekti rezultoi në 366,000 tonë metrikë ushqim të prodhuar dhe gjeneruar më shumë se 148 milionë dollarë amerikanë të ardhura për fermerët e tij të vegjël.

Në vitin 2010, PBU iu përgjigj tërmetit në Haiti 2010 duke shpërndarë ndihma ushqimore vetëm për gratë, pasi përvoja e krijuar gjatë gati pesë dekadave të punës në situata emergjente ka treguar se dhënia e ushqimit vetëm grave ndihmon për të siguruar që ai të përhapet në mënyrë të barabartë midis të gjitha shtëpive anëtare. Programet e të ushqyerit në shkollë dhe/ose racionet e shtëpive në 71 shtete i ndihmojnë studentët të përqendrohen në studimet e tyre dhe të inkurajojnë prindërit të dërgojnë fëmijët e tyre, veçanërisht vajzat, në shkollë.[17]

Në vitin 2017, PBU filloi programin Building Blocks. Ai synon të shpërndajë ndihmë parash për ushqim për refugjatët sirianë në Jordani. Projekti përdor teknologjinë blockchain për të digjitalizuar identitetet dhe për të lejuar refugjatët të marrin ushqim me skanim të syve.[18]

Në vitin 2020, PBU ushqente më shumë se 12 milionë jemenas në muaj, 80% e të cilëve ishin në zonat e kontrolluara nga forcat Houthi.

Procedurat e Reagimit të Emergjencave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PBU ka një sistem klasifikimesh të njohura si Procedurat e Reagimit të Emergjencave të krijuara për situata që kërkojnë reagim të menjëhershëm. Kjo përgjigje aktivizohet nën kriteret e mëposhtme:

 1. Kur ekziston vuajtja njerëzore dhe qeveritë e brendshme nuk mund të përgjigjen në mënyrë adekuate
 2. Reputacioni i Kombeve të Bashkuara është nën vëzhgim
 3. Kur ka një nevojë të dukshme për ndihmë nga PBU

Klasifikimi i Reagimit të Emergjencave ndahet si më poshtë, me intensitetin e emergjencës që rritet me secilin nivel: [19]

 • Niveli 1 - Përgjigja është aktivizuar. Burimet janë alokuar për t'u përgatitur për përgjigjen e zyrës lokale të PBU
 • Niveli 2 - Burimet e një vendi kërkojnë ndihmë rajonale me një emergjencë në një ose në shumë vende/territore
 • Niveli 3 (N3) - Urgjenca pushton zyrat lokale të PBU-së dhe kërkon një përgjigje globale nga e gjithë organizata PBU

Partneriteteti dhe iniciativat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PBU koordinon dhe bashkëpunon me një numër partnerësh zyrtarë në raste emergjente dhe projekte zhvillimi. Këta partnerë përfshijnë agjencitë qeveritare kombëtare si DFID, ECHO, EuropeAid, USAID; Agjencitë e KB si Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) dhe Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin Bujqësor (IFAD); organizata joqeveritare si Save the Children, Shërbime Katolike të Ndihmës dhe Këshilli Norvegjez për Refugjatët; si dhe partnerë të korporatave të tilla si Boston Consulting Group, DSM NV dhe Cargill.[20]

Njohja dhe çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programi Botëror i Ushqimit fitoi Çmimin Nobel për Paqe 2020 për "përpjekjet e tij për luftimin e urisë", "kontributin e tij në krijimin e paqes në zonat e prekura nga konflikti" dhe për të vepruar si një forcë lëvizëse në përpjekjet për të parandaluar përdorimin e urisë si një armë të luftës dhe konfliktit.[21][22]

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Joefektiviteti i ndihmës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomisti kenian James Shikwati tha në një intervistë të vitit 2005 me Der Spiegel se "ndihma për Afrikën bën më shumë dëm sesa dobi".[23] Sipas Shikwati, ndihma ushqimore rrit korrupsionin pasi politikanët lokalë kanë mundësinë të vjedhin disa prej ndihmave për t'u dhënë ryshfet votuesve ose për të shitur ndihmat në tregun e zi, duke ndikuar kështu negativisht në bujqësinë lokale.[24] Ai pretendon se njerëzit e PBU-së si një organizatë "janë në situatën absurde të, nga njëra anë, duke qenë të përkushtuar në luftën kundër urisë ndërsa, nga ana tjetër, duke u përballur me papunësinë u eliminuan uria në të vërtetë". Ai sugjeron që PBU t'i përgjigjet shumë lehtë thirrjeve të qeverive të korruptuara.

Shikwati sugjeroi gjithashtu që PBU furnizon shumë ndihmë ushqimore, duke çuar në uljen e prodhimit të fermerëve vendas pasi "askush nuk mund të konkurrojë me Programin Botëror të Ushqimit të KB".

Kultura e brendshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa sondazhe kanë treguar probleme të kulturës së brendshme në PBU, përfshirë ngacmimet.[25][26]

Lista e drejtorëve ekzekutivë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë është një listë kronologjike e atyre që kanë shërbyer si Drejtor Ekzekutiv i Programit Botëror të Ushqimit:[27]

 1. Addeke Hendrik Boerma (Holanda Holanda) (maj 1962 – dhjetor 1967)
 2. Sushil K. Dev ( India) (janar 1968 – gusht 1968) (acting)
 3. Franciso Aquino (Stampa:Country data El Salvador Salvadori) (korrik 1968 – maj 1976)
 4. Thomas C. M. Robinson ( SHBA ) (maj 1976 – qershor 1977 në detyrë; korrik 1977 – shtator 1977)
 5. Garson N. Vogel (Kanadaja Kanadaja) (tetor 1977 – prill 1981)
 6. Bernardo de Azevedo Brito ( Brazili) (maj 1981 – shkurt 1982) (në detyrë)
 7. Juan Felipe Yriart (Uruguaji Uruguaji) (shkurt 1982 – prill 1982) (në detyrë)
 8. James Ingram (Australia Australia) (prill 1982 – prill 1992)
 9. Catherine Bertini ( SHBA ) (prill 1992 – prill 2002)
 10. James T. Morris ( SHBA ) (prill 2002 – prill 2007)
 11. Josette Sheeran ( SHBA ) (prill 2007 – prill 2012)
 12. Ertharin Cousin ( SHBA ) (prill 2012 – prill 2017)
 13. David Beasley ( SHBA ) (prill 2017 – sot)

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ WFP. "Mission Statement" (në anglisht). WFP. Arkivuar nga origjinali më 17 dhjetor 2016. Marrë më 2 nëntor 2013.
 2. ^ Overview . WFP.org. Retrieved 19 November 2018
 3. ^ "Overview". www.wfp.org (në anglisht). Marrë më 2020-10-10.
 4. ^ CNN, Rob Picheta. "World Food Programme was created as an experiment. It sent food to 97 million last year". CNN (në anglisht). Marrë më 2020-10-09. {{cite web}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!)
 5. ^ "Country Capacity Strengthening | World Food Programme". www.wfp.org (në anglisht). Marrë më 2020-10-10.
 6. ^ "Zero Hunger". World Food Program (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 10 tetor 2020.
 7. ^ "UN Food Programme – History" (në anglisht). World Food Program. Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 8. ^ Elga Zalite. "World Food Programme – An Overview" (PDF). Stanford University Library (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 9. ^ Gulseven, Osman; Al Harmoodi, Fatima; Al Falasi, Majid; ALshomali, Ibrahim (2020). "How the COVID-19 Pandemic Will Affect the UN Sustainable Development Goals?". SSRN Electronic Journal (në anglisht). doi:10.2139/ssrn.3592933. ISSN 1556-5068. Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 10. ^ "UN/DESA Policy Brief #81: Impact of COVID-19 on SDG progress: a statistical perspective | Department of Economic and Social Affairs". www.un.org (në anglishte amerikane). 2020-08-27. Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 2020-09-24.
 11. ^ "Funding and donors". www.wfp.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 12. ^ "WFP – Year in review 2018". publications.wfp.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 13. ^ "European Union" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 10 qershor 2016. Marrë më 17 maj 2016.
 14. ^ "WFP – Year in review 2018". publications.wfp.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2019. Marrë më 9 tetor 2020.
 15. ^ "Logistics Cluster" (në anglisht). Logistics Cluster. Arkivuar nga origjinali më 16 shtator 2011. Marrë më 1 gusht 2018.
 16. ^ "Logistics Cluster". logcluster.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2017. Marrë më 11 shtator 2017.
 17. ^ "Contributions to WFP: Comparative Figures and Five-Year Aggregate Ranking". United Nations World Food Programme (në anglisht). 19 prill 2020. Arkivuar nga origjinali më 27 prill 2020. Marrë më 21 prill 2020.
 18. ^ Juskalian, Russ. "Inside the Jordan refugee camp that runs on blockchain". MIT Technology Review (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 7 tetor 2019.
 19. ^ "WFP Emergency Response Classifications" (PDF). World Food Programme (në anglisht). 8 maj 2014. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 mars 2017. Marrë më 8 prill 2018.
 20. ^ "WFP's Partners" (në anglisht). World Food Programme. Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2014. Marrë më 27 korrik 2014.
 21. ^ Peace Prize, Nobel. "The Nobel Peace Prize 2020". The Nobel Prize (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 22. ^ "UN's World Food Programme wins Nobel peace prize". The Guardian (në anglisht). 9 tetor 2020. Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 23. ^ "Spiegel Interview with African Economics Expert: 'For God's Sake, Please Stop the Aid!'". Der Spiegel (në anglisht). 3 korrik 2005. Arkivuar nga origjinali më 20 qershor 2012. Marrë më 17 maj 2016.
 24. ^ "AP: Somalia famine aid stolen, UN investigating". The Guardian (në anglisht). London. Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2013. Marrë më 17 maj 2016.
 25. ^ Lynch, Colum. "Popular U.N. Food Agency Roiled by Internal Problems, Survey Finds" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 26. ^ "Senior UN figures under investigation over alleged sexual harassment". The Guardian (në anglisht). 25 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 24 mars 2020. Marrë më 9 tetor 2020.
 27. ^ "Previous WFP Executive Directors" (në anglisht). World Food Programme. Arkivuar nga origjinali më 12 gusht 2019. Marrë më 16 prill 2012.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqe zyrtare