Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve
(Programme for International Student Assessment)
ShkurtesaPISA
Formuar më1997
QëllimiKrahasimi i arritjeve arsimore në botë
SeliaOECD Headquarters
Vendndodhja
 • 2 rue André Pascal, 75775 Paris Cedex 16
Rajoni i shërbimit
Botë
Anëtarëthip
59 departamente arsimore qeveritare
Drejtues i fëmijërisë së hershme dhe seksioneve shkollore
Michael Davidson
Organi
PISA Organi qeverisës (Chair – Lorna Bertrand, England)
Organizata amë
OECD
Faqja në internetPISA
Dokumenti i testimit PISA në një tavolinë shkolle (Gjimnazi Neues, Oldenburg, Gjermani, 2006)
Rezultatet për vitin 2012, seksioni "Matematika" në një hartë të botës.
Rezultatet për vitin 2012, seksioni "Shkenca" në një hartë të botës.
Rezultatet për vitin 2012, seksioni "Leximi" në një hartë të botës.

Programi për Vlerësimin Ndërkombëtar të Nxënësve (Programme for International Student Assessment - PISA) është një hulumtim ndërkombëtar në nivel botëror i cili bëhet nga ana e Organizatës për Zhvillim dhe Bashkëpunim Ekonomik (OECD) në vendet anëtare dhe jo-anëtare të kombeve për nxënësit 15 vjeçar e ku vlerësohen performancat e nxënësve në matematikë, shkencë, dhe lexim. Për herë të parë ky lloj hulumtimi është kryer në vitin 2000 dhe pastaj është përsëritur çdo tre vjet. Kjo është bërë me qëllim të përmirësimit të politikave arsimore.[1]

Versioni i testit të vitit 2012 përfshinte 34 vende të OECD-së dhe 31 vende partnere, me një total prej 510,000 të nxënësve pjesëmarrës.[2] Versioni i testimit për vitin 2015 është publikuar më 06 dhjetor 2016.[3]

Hulumtime të ngjashme me hulumtimet PISA janë edhe Trendet Ndërkombëtare në Fushën e Matematikës dhe të Shkencës (TIMSS) si dhe Progres in International Reading Literacy Study (PIRLS) organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare për Vlerësimin e Arritjeve Arsimore, etj.

Korniza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PISA qëndron në një traditë të pasur të hulumtimeve ndërkombëtare të shkollës të bëra që nga fundi i viteve 1950 nga Shoqata Ndërkombëtare për Vlerësimin e Arritjeve në Arsim (IEA). Shumë metodologji të PISA-së bëhen sipas shembullit të Trendeve Ndërkombëtare në Fushën e Matematikës dhe Studimeve të Shkencës (TIMSS, të nisura në vitin 1995), e cila ishte e nën ndikimin e Vlerësimit Kombëtar të Progresit Arsimor (NAEP) nga SHBA. Komponenti i leximit si një pjesë përbërëse e vlerësimit PISA është frymëzuar nga Progres in International Reading Literacy Study (PIRLS) të IEA .

PISA ka për qëllim testimin e arsimimit në tri fusha të kompetencës e që janë: lexim, matematikë dhe shkenca, me një shkallë 1000 pikëshe.[4]

Zbatimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PISA është e sponsorizuar, udhëhiqet dhe koordinohet nga OECD.

Metoda e testimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mostra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nxënësit të cilët testohen nga PISA janë ata të cilët, në fillim të periudhës së vlerësimit kanë mbushur moshën mes 15 vjet e 3 muaj dhe 16 vjet e 2 muaj. Viti shkollor i nxënësve nuk mirret në konsideratë. Testohen vetëm nxënësit në shkolla e jo edhe ata të cilët janë në shkollim shtëpiak. 

Për të përmbushur kërkesat e OECD-së, çdo vend duhet të nxjerrë një mostër prej të paktën 5,000 nxënësish. Në vende të vogla si Islanda dhe Luksemburgu, ku ka më pak se 5,000 nxënës në vit, atëherë testohet një grupmoshë e caktuar. Disa vende përdorin grupe shumë më të mëdha se mostrat e nevojshme për të lejuar krahasimet në mes të rajoneve.

Testi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo nxënës merr dorëshkrimin e testit dhe një kohë prej dy orësh për testim. Një pjesë e testit është me zgjedhje të shumëfishta dhe një pjesë tjetër përfshinë përgjigjet e hapura me shkrim. Ka gjashtë orë e gjysmë për vlerësimin e materialit, por çdo nxënës nuk testohet në të gjitha pjesët. Pas testit njohës, nxënësit kalojnë gati një orë kohë duke iu përgjigjur një pyetësori mbi sfond duke përfshirë shprehitë e të mësuarit, motivimin dhe familjen. Drejtorët e shkollave plotësojnë një pyetësor për përshkrimin e demografisë së shkollës, financimin, etj. Në vitin 2012, pjesëmarrësit ishin, për herë të parë në historinë e testimit dhe të vlerësimit në një shkallë të madhe, duke ofruar një lloj të ri të problemit, d.m.th. probleme interaktive (komplekse) që kërkojnë eksplorim të një pajisje të re virtuale.[5][6]

Shtetet dhe vendet janë të lejuara të bëjnë kombinimin e testeve PISA me testet plotësuese kombëtare.

Vitet e mëparshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha Fokus Në vendet e OECD - Vendet partnere Pjesëmarrëse të nxënësve Shënime
2000 Leximi 28 4 + 11 265,000 Holanda është përjashtuar nga analiza e të dhënave. 11 vendet jo-antare të OECD, morrën testin në vitin 2002.
2003 Matematikë 30 11 275,000 Britania është përjashtuar nga analiza e të dhënave. Përfshirë edhe testin për zgjidhjen e problemeve.
2006 Shkenca 30 27 400,000 Rezultatet për pikët e "Leximit" nga Shtetet e Bashkuara janë përjashtuar nga analizat për shkak të gabimeve në materialin testues.[7]
2009[8] Leximi 34 41 + 10 470,000 10 vendet jo-antare të OECD, morën testin në vitin 2010.[9][10]
2012[2] Matematikë 34 31 510,000

PISA 2012[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në testimin Pisa 2012 përqindja e nxënësve të cilët kishin deklaruar se ishin të lumtur në shkollë ishte më e lartë në Shqipëri, Indonezi dhe Peru ndërsa më e vogël në vendet si Republika Çeke, Korea dhe Sllovakia.[11]

PISA 2015[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Testimi PISA 2015. Vendet pjesëmarrëse.
Matematika Shkenca Leximi
1 Flag of Singapore.svg Singapuri 564
2 Flag of Hong Kong.svg Hong Kong (Kina) 548
3 Flag of Macau.svg Makao 544
4 Flag of the Republic of China.svg Taiwan 542
5 Flag of Japan.svg Japonia 532
6 Flag of the People's Republic of China.svg B-S-J-G (Kina) 531
7 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 524
8 Flag of Switzerland.svg Zvicra 521
9 Flag of Estonia.svg Estonia 520
10 Flag of Canada.svg Kanadaja 516
11 Flag of the Netherlands.svg Holanda 512
12 Flag of Denmark.svg Danimarka 511
13 Flag of Finland.svg Finlanda 511
14 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 510
15 Flag of Belgium (civil).svg Belgjika 517
16 Flag of Germany.svg Gjermania 506
17 Flag of Poland.svg Polonia 504
18 Flag of Ireland.svg Irlanda 504
19 Flag of Norway.svg Norvegjia 502
20 Flag of Austria.svg Austria 497
21 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 495
22 Flag of Vietnam.svg Vietnami 495
23 Flag of Russia.svg Rusia 494
24 Flag of Sweden.svg Suedia 494
25 Flag of Australia.svg Australia 494
26 Flag of France.svg Franca 493
27 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Britania e Madhe 492
28 Flag of the Czech Republic.svg Republika Çeke 492
29 Flag of Portugal.svg Portugalia 492
30 Flag of Italy.svg Italia 490
31 Flag of Iceland.svg Islanda 488
32 Flag of Spain.svg Spanja 486
33 Flag of Luxembourg.svg Luksemburgu 486
34 Flag of Latvia.svg Letonia 482
35 Flag of Malta.svg Malta 479
36 Flag of Lithuania.svg Lituania 478
37 Flag of Hungary.svg Hungaria 477
38 Flag of Slovakia.svg Sllovakia 475
39 Flag of Israel.svg Izraeli 470
40 Flag of the United States.svg Shtetet e Bashkuara të Amerikës 474
41 Flag of Croatia.svg Kroacia 470
42 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 460
43 Flag of Argentina.svg CABA (Argjentina 456
44 Flag of Greece.svg Greqia 454
45 Flag of Malaysia.svg Malajzia 446
46 Flag of Romania.svg Rumania 444
47 Flag of Bulgaria.svg Bullgaria 441
48 Flag of Cyprus.svg Qiproja 437
49 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 427
50 Flag of Chile.svg Kili 423
51 Flag of Turkey.svg Turqia 420
52 Flag of Moldova.svg Moldavia 420
53 Flag of Uruguay.svg Uruguaji 418
54 Flag of Montenegro.svg Mali i Zi 418
55 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad dhe Tobago 417
56 Flag of Thailand.svg Tailanda 415
57 Flag of Albania.svg Shqipëria 413
58 Flag of Mexico.svg Meksika 408
59 Flag of Georgia.svg Gjeorgjia 404
60 Flag of Qatar.svg Katari 402
61 Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika 400
62 Flag of Lebanon.svg Libani 396
63 Flag of Colombia.svg Kolumbia 390
64 Flag of Peru.svg Peru 387
65 Flag of Indonesia.svg Indonezia 386
66 Flag of Jordan.svg Jordania 380
67 Flag of Brazil.svg Brazil 377
68 Flag of North Macedonia.svg Maqedonia e Veriut 371
69 Flag of Tunisia.svg Tunizia 367
70 Flag of Kosovo.svg Kosova 362
71 Flag of Algeria.svg Algjeria 360
72 Flag of the Dominican Republic.svg Republika Dominikane 328
1 Flag of Singapore.svg Singapuri 556
2 Flag of Japan.svg Japonia 538
3 Flag of Estonia.svg Estonia 534
4 Flag of the Republic of China.svg Taiwan 532
5 Flag of Finland.svg Finlanda 531
6 Flag of Macau.svg Makao 529
7 Flag of Canada.svg Kanadaja 528
8 Flag of Vietnam.svg Vietnami 525
9 Flag of Hong Kong.svg Hong Kong (Kina) 523
10 Flag of the People's Republic of China.svg B-S-J-G (Kina) 518
11 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 516
12 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 513
13 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 513
14 Flag of Australia.svg Australia 510
15 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Britania e Madhe 509
16 Flag of Germany.svg Gjermania 509
17 Flag of the Netherlands.svg Holanda 509
18 Flag of Switzerland.svg Zvicra 506
19 Flag of Ireland.svg Irlanda 503
20 Flag of Belgium (civil).svg Belgjika 502
21 Flag of Denmark.svg Danimarka 502
22 Flag of Poland.svg Polonia 501
23 Flag of Portugal.svg Portugalia 501
24 Flag of Norway.svg Norvegjia 498
25 Flag of the United States.svg Shtetet e Bashkuara të Amerikës 496
26 Flag of Austria.svg Austria 495
27 Flag of France.svg Franca 495
28 Flag of Sweden.svg Suedia 493
29 Flag of the Czech Republic.svg Republika Çeke 493
30 Flag of Spain.svg Spanja 493
31 Flag of Latvia.svg Letonia 490
32 Flag of Russia.svg Rusia 487
33 Flag of Luxembourg.svg Luksemburgu 483
34 Flag of Italy.svg Italia 481
35 Flag of Hungary.svg Hungaria 477
36 Flag of Lithuania.svg Lituania 475
37 Flag of Croatia.svg Kroacia 475
38 Flag of Argentina.svg CABA (Argjentina) 475
39 Flag of Iceland.svg Islanda 473
40 Flag of Israel.svg Izraeli 467
41 Flag of Malta.svg Malta 465
42 Flag of Slovakia.svg Sllovakia 461
43 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 456
44 Flag of Greece.svg Greqia 455
45 Flag of Chile.svg Kili 447
46 Flag of Bulgaria.svg Bullgaria 446
47 Flag of Malaysia.svg Malajzia 443
48 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 437
49 Flag of Uruguay.svg Uruguaji 435
50 Flag of Romania.svg Rumania 435
51 Flag of Cyprus.svg Qiproja 433
52 Flag of Moldova.svg Moldavia 428
53 Flag of Albania.svg Shqipëria 427
54 Flag of Turkey.svg Turqia 425
55 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad dhe Tobago 425
56 Flag of Thailand.svg Tailanda 421
57 Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika 420
58 Flag of Qatar.svg Katari 418
59 Flag of Colombia.svg Kolumbia 416
60 Flag of Mexico.svg Meksika 416
61 Flag of Montenegro.svg Mali i Zi 411
62 Flag of Georgia.svg Gjeorgjia 411
63 Flag of Jordan.svg Jordania 409
64 Flag of Indonesia.svg Indonezia 403
65 Flag of Brazil.svg Brazil 401
66 Flag of Peru.svg Peru 397
67 Flag of Lebanon.svg Libani 386
68 Flag of Tunisia.svg Tunizia 386
69 Flag of North Macedonia.svg Maqedonia 384
70 Flag of Kosovo.svg Kosova 378
71 Flag of Algeria.svg Algjeria 376
72 Flag of the Dominican Republic.svg Republika Dominikane 332
1 Flag of Singapore.svg Singapuri 535
2 Flag of Hong Kong.svg Hong Kong (Kina) 527
3 Flag of Canada.svg Kanadaja 527
4 Flag of Finland.svg Finlanda 526
5 Flag of Ireland.svg Irlanda 521
6 Flag of Estonia.svg Estonia 519
7 Flag of South Korea.svg Korea Jugore 517
8 Flag of Japan.svg Japonia 516
9 Flag of Norway.svg Norvegjia 513
10 Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re 509
11 Flag of Germany.svg Gjermania 509
12 Flag of Macau.svg Makao 509
13 Flag of Poland.svg Polonia 506
14 Flag of Slovenia.svg Sllovenia 505
15 Flag of the Netherlands.svg Holanda 503
16 Flag of Australia.svg Australia 503
17 Flag of Sweden.svg Suedia 500
18 Flag of Denmark.svg Danimarka 500
19 Flag of France.svg Franca 499
20 Flag of Belgium (civil).svg Belgjika 499
21 Flag of Portugal.svg Portugalia 498
22 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Britania e Madhe 498
23 Flag of the Republic of China.svg Taiwan 497
24 Flag of the United States.svg Shtetet e Bashkuara të Amerikës 497
25 Flag of Spain.svg Spanja 496
26 Flag of Russia.svg Rusia 495
27 Flag of the People's Republic of China.svg B-S-J-G (Kina) 494
28 Flag of Switzerland.svg Zvicra 492
29 Flag of Latvia.svg Letonia 488
30 Flag of the Czech Republic.svg Republika Çeke 487
31 Flag of Croatia.svg Kroacia 487
32 Flag of Vietnam.svg Vietnami 487
33 Flag of Austria.svg Austria 485
34 Flag of Italy.svg Italia 485
35 Flag of Iceland.svg Islanda 482
36 Flag of Luxembourg.svg Luksemburgu 481
37 Flag of Israel.svg Izraeli 479
38 Flag of Argentina.svg CABA (Argjentina) 475
39 Flag of Lithuania.svg Lituania 472
40 Flag of Hungary.svg Hungaria 470
41 Flag of Greece.svg Greqia 467
42 Flag of Chile.svg Kili 459
43 Flag of Slovakia.svg Sllovakia 453
44 Flag of Malta.svg Malta 447
45 Flag of Cyprus.svg Qiproja 443
46 Flag of Uruguay.svg Uruguaji 437
47 Flag of Romania.svg Rumania 434
48 Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe 434
49 Flag of Bulgaria.svg Bullgaria 432
50 Flag of Malaysia.svg Malajzia 431
51 Flag of Turkey.svg Turqia 428
52 Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika 427
53 Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad dhe Tobago 427
54 Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 427
55 Flag of Montenegro.svg Mali i Zi 427
56 Flag of Colombia.svg Kolumbia 425
57 Flag of Mexico.svg Meksika 423
58 Flag of Moldova.svg Moldavia 416
59 Flag of Thailand.svg Tailanda 409
60 Flag of Jordan.svg Jordania 408
61 Flag of Brazil.svg Brazil 407
62 Flag of Albania.svg Shqipëria 405
63 Flag of Qatar.svg Katari 402
64 Flag of Georgia.svg Gjeorgjia 401
65 Flag of Peru.svg Peru 398
66 Flag of Indonesia.svg Indonesia 397
67 Flag of Tunisia.svg Tunizia 361
68 Flag of the Dominican Republic.svg Republika Dominikane 358
69 Flag of North Macedonia.svg Maqedonia e Veriut 352
70 Flag of Algeria.svg Algjeria 350
71 Flag of Kosovo.svg Kosova 347
72 Flag of Lebanon.svg Libani 347

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqet zyrtare të internetit dhe raportet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • OECD/PISA website
  • OECD (1999): Measuring Student Knowledge and Skills. A New Framework for Assessment. Paris: OECD, ISBN 92-64-17053-7 [1]
  • OECD (2014): PISA 2012 results: Creative problem solving: Students’ skills in tackling real-life problems (Volume V) [2]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Berger, Kathleen. Invitation to The Life Span (bot. second). worth. ISBN 978-1-4641-7205-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b PISA 2012 Results in Focus {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Launch of PISA 2015 Results". OECD PISA. Marrë më 2016-08-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Hefling, Kimberly. "Asian nations dominate international test". Yahoo!. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Keeley B. PISA, we have a problem… Arkivuar 17 qershor 2021 tek Wayback Machine OECD Insights, April 2014.
 6. ^ Poddiakov A.N. Complex Problem Solving at PISA 2012 and PISA 2015: Interaction with Complex Reality.
 7. ^ Highlights From PISA 2006: Performance of U.S. 15-Year-Old Students in Science and Mathematics Literacy in an International Context, PISA 2006 reading literacy results are not reported for the United States because of an error in printing the test booklets. Furthermore, as a result of the printing error, the mean performance in mathematics and science may be misestimated by approximately 1 score point. The impact is below one standard error. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ PISA 2009 Results: Executive Summary {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ ACER releases results of PISA 2009+ participant economies {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ PISA 2009 Plus Results, 2011 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/pisainfocus/PIF-50-(eng)-FINAL.pdf