Proktologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Colorectal kirurgjisë është një fushë në mjekësi, që kanë të bëjnë me çrregullime të anus apo rektum. Fushë është e njohur gjithashtu si proctology, por termi është i vjetëruar në më shumë fusha e mjekësisë tradicionale. Fjala proctology rrjedh nga fjalët greke Proktos, anus apo kuptimin hindparts, shkencës dhe Logos kuptimin ose studimi. Mjekë të specializuar në këtë fushë të mjekësisë janë të quajtur më colorectal surgeons, ose më pak të zakonshëm, proctologists. Colorectal surgeons shpesh punojnë ngushtë me urologists. Në Shtetet e Bashkuara, disa surgeons (MDs) janë të vërtetuara nga American Bordi i zorrës së trashë zorrë e trashë dhe Kirurgjisë ndërsa disa osteopathic surgeons (DOS), të cilat janë gjithashtu proctologists licencuar në mënyrë të barabartë, të njihen nga amerikan Osteopathic Bordi i Proctology.