Jump to content

Provincat e Arabisë Saudite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emiratet e Provincave të Arabisë Saudite
إمارات مناطق المملكة العربية السعودية
KategoriaShtete brenda shtetit unitar
VendiMbretëria e Arabisë Saudite
Numri13
Popullsia320,524 (Kufijtë Verior) – 6,915,006 (Meka)
Sipërfaqja9,920 km2</sup (Al-Bahah) – 672,520 km2</sup (Provinca Lindore)
QeveriaQeveria e shtetit, Qeveria Kombëtare
NënndarjetGovernoratet

Provincat e Arabisë Saudite, të njohura gjithashtu si Rajone, dhe zyrtarisht Emiratet e Provincave të Mbretërisë së Arabisë Saudite (arabisht: إمارات مناطق المملكة العربية السعودية‎, romanizuar: Imārātu Manāṭiq al-Mamlakat il-'Arabiyyat il-Sa'udiyyah), janë 13 divizionet administrative të nivelit të parë të Mbretërisë së Arabisë Saudite.[1][2][3]

Pas bashkimit të Arabisë Saudite, mbretëria u nda në shtatë entitete administrative-territoriale: Provinca Asir, Provinca el-Hasa, Provinca Hixhaz, Provinca Nexhd, Provinca Rub' el-Hali dhe Provinca Shammar.[1]

Mbreti Fehd bin Abdulaziz Al Saudi lëshoi Urdhrin Mbretëror A/92 më 2 mars 1992, i njohur si Sistemi i Rajoneve, i cili parashikonte ndarjen e mbretërisë në 13 emirate. Më pas, pesë provincat e mëparshme u ndanë në trembëdhjetë rajone gjeografike, të quajtura provinca (manātiq) dhe rajone administrative, të quajtura emiratet e provincave (imārat al-manātiq). Emiratet formojnë ndarjen administrative të nivelit të parë të Organizatës së Mbretërisë së Arabisë Saudite dhe ndahen më tej në 136 governorate (muḥāfaẓāt), të cilat janë divizioni i nivelit të dytë,[3] të cilat më tej ndahen në 1,347 njësi të nivelit komunal (marakiz), dhe më tej ndahet në fshatra (qura) dhe lagje (ahya).

Çdo emirat qeveriset nga një Emir (Guvernator provincial), i cili ndihmohet nga zëvendës emiri, i quajtur nā'ib. Personat që mbajnë këto poste emërohen nga Mbreti i Arabisë Saudite.

Lista e Emirateve të Provincave të Arabisë Saudite

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Emiratet e Provincave të Mbretërisë së Arabisë Saudite
Rajoni
historik
Rajone Foto Kryeqyteti Governoratet Marakiz Popullsia
(regjistrimi 2017)
Sipërfaqja (km2)
Hexhaz Rajoni Meka Meka 16 111 8,557,766 153,128
Nexhdi Rajoni Riyadh Riadi 21 453 8,216,284 404,240
Arabia Lindore Rajoni Lindor Dammam 11 107 4,900,325 672,522
Arabia Jugore Rajoni 'Asir Abha 16 101 2,211,875 76,693
Arabia Jugore Rajoni Jizan Xhazan 16 31 1,567,547 11,671
Hexhaz Rajoni Medina Medina 8 90 1,423,935 151,990
Nexhdi Rajoni el-Kasim Burejde 12 153 1,423,935 58,046
Hexhaz Rajoni Tebuk Tebuku 6 73 910,030 146,072
Nexhdi Rajoni Ha'il Ha'il 8 84 699,774 103,887
Arabia Jugore Rajoni Nexhran Nexhran 7 59 582,243 149,511
Badiah Rajoni el-Xheuf Sakaka 3 33 508,475 100,212
Hexhaz Rajoni Al-Bahah el-Baha 9 35 476,172 9,921
Badiah Rajoni Kufijve Veriore Arar 3 17 365,231 111,797
Gjithsej 136 1,347 31,843,592 2,149,690
  1. ^ a b "Saudi Arabia Regions". www.statoids.com (në anglisht).
  2. ^ "The New Addressing" (në anglisht). Saudi Post. 2013. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2014. Marrë më 9 shkurt 2014.
  3. ^ a b "Organization of the Emirate of Makkah Province". Ministry of Interior (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 prill 2022. Marrë më 24 dhjetor 2021.