Jump to content

Prytan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Prytan (Stampa:ELSalt prýtanis „kryetar“, „i pari“;; äol. πρότανις) percakton nje anetar keshilli ne Greqine antike. Ky post ka egzistuar qe ne periudhen mikenase ne cdo qytet te mevetesishem dhe qendroi deri ne periudhen heleniste.

Vendi i punes se prytanit ishte Leiton-i (shtepia popullit), me vone u quajt Prytaneion apo Pryteneon. Ketu ndodhej vatra e shenjte shteterore per nder te perendeshes Hestia,zjarrin e se ciles prytanet duhej ta mbanin gjithmone ndezur . Detyra te tjera te prytaneve ishin pritja dhe mikpritja e te derguarve te huaj si edhe te qytetareve te nderit si edhe keshillimi per veprime lufte.

Numri i anetarev te keshillit , koha e qendrimit ne kete post (Prytanie) dhe detyrat kane qene te ndryshme sipas vendit edhe kohes te ndryshme. Keshtuo Prytanet ne Korinth morren, mbas largimit te Monarchie pushtetin e qeverisjes gjegjesisht per nje vit.

Ne Athine,qe si fillim ishte ndare ne 4 Phyle me nga 12 Naukraria , gab es seit der Regierung der ersten Archonten einen Rat, der aus 48 sogenannten Vorstehern einer Schiffshauptmannschaft (πρύτανις ναυκράρων) bestand. Pas reformes kleisthenike, e cial e ndante Athinen ne 10 Phylen , amtierten 50 Prytanen aus einer Phyle jeweils für 35 - 36 Tage (1/10 eines Jahres), bevor sie von einer anderen Phyle abgelöst wurden.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]