Psikologjia muzikore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikologjia muzikore, ose psikologjia e muzikës, mund të përkufizohet si një degë e psikologjisë dhe e muzikologjisë. Ajo synon të shpjegojë dhe kuptojë sjelljen dhe përvojën muzikore, duke përfshirë këtu edhe proceset përmes të cilave muzika perceptohet, krijohet, u përgjigjet dhe përfshihet në jetën e përditshme. [1] Muzikologjia është studimi i muzikës. ("Musicology" Britannic Academic, 2013). Ekziston një larmi studimesh të cilat përfshijnë muzikën; ndikimi i adoleshencës, kultura, psikologjia personale, etj. (Schafer, 2013) [2] Psikologjia moderne e muzikës është kryesisht empirike ; njohuritë e saj tentojnë të përparojnë në bazë të interpretimeve të të dhënave të mbledhura nga vëzhgimi sistematik dhe ndërveprimi me pjesëmarrësit njerëzorë. Psikologjia muzikore është një fushë kërkimore me rëndësi praktike për shumë fusha, përfshirë performancën muzikore, kompozimin, edukimin, kritikën dhe terapinë, ashtu si edhe hetimet e qëndrimit njerëzor, aftësive, performancës, inteligjencës, krijimtarisë dhe sjelljes shoqërore. (Natividad, 1996). Psikologjia muzikore mund të hedhë dritë mbi aspektet jo psikologjike të muzikologjisë dhe praktikës muzikore. Për shembull, ajo kontribuon në teorinë e muzikës përmes hetimeve të perceptimit dhe modelimit kompjuterik të strukturave muzikore si melodia, harmonia, tonaliteti, ritmi, metrika dhe forma . Hulumtimet në historinë e muzikës mund të përfitojnë nga studimi sistematik i historisë së sintaksës muzikore, ose nga analizat psikologjike të kompozitorëve dhe kompozimeve në lidhje me përgjigjet perceptuese, afektive dhe shoqërore ndaj muzikës së tyre.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Tan, Siu-Lan; Pfordresher, Peter; Harré, Rom (2010). Psychology of Music: From Sound to Significance (në anglisht). New York: Psychology Press. fq. 2. ISBN 978-1-84169-868-7.
 2. ^ Thompson, William Forde (2009). Music, Thought, and Feeling: Understanding the Psychology of Music, 2nd Edition (në anglisht). New York: Oxford University Press. fq. 320. ISBN 0195377079.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Palmer, Caroline & Melissa K. Jungers (2003): Music Cognition. In: Lynn Nadel: Encyclopedia of Cognitive Science, Vol. 3, London: Nature Publishing Group, pp. 155–158.
 • Deutsch, Diana (2013): Music. In Oxford Bibliographies in Music. Edited by Dunn, D.S. New York: Oxford University Press. 2013, Web Link
 • Thompson, William Forde (2014): "Music in the Social and Behavioral Sciences, An Encyclopedia". Sage Publications Inc., New York.  ISBN 9781452283036 Web Link Arkivuar 8 mars 2015 tek Library of Congress Web Archives
 • Deutsch, D. (Ed.) (1982). The Psychology of Music, 1st Edition. New York: Academic Press. ISBN 0-12-213562-8.
 • Deutsch, D. (Ed.) (1999). The Psychology of Music, 2nd Edition. San Diego: Academic Press. ISBN 0-12-213565-2.
 • Deutsch, D. (Ed.) (2013). The Psychology of Music, 3rd Edition. San Diego: Academic Press. ISBN 0-12-381460-X.
 • Dowling, W. Jay and Harwood, Dane L. (1986). Music Cognition. San Diego: Academic Press. ISBN 0-12-221430-7.
 • Hallam, Cross, & Thaut, (eds.) (2008). The Oxford Handbook of Music Psychology. Oxford: Oxford University Press.
 • Krumhansl, Carol L. (2001). Cognitive Foundations of Musical Pitch. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-514836-3.
 • Patel, Anirrudh D. (2010). Music, language, and the brain. New York: Oxford University Press.
 • Parncutt, R. (1989). Harmony: A Psychoacoustical Approach. Berlin: Springer.
 • Sloboda, John A. (1985). The Musical Mind: The Cognitive Psychology of Music. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-852128-6.
 • Lerdahl, F. and Jackendoff, R. (21996) A Generative Theory of Tonal Music. The MIT Press. ISBN 978-0-262-62107-6.
 • Jackendoff, Ray (1987): Consciousness and the Computational Mind. Cambridge: MIT Press. Chapter 11: Levels of Musical Structure, section 11.1: What is Musical Cognition?
 • Temperley, D. (2004). The Cognition of Basic Musical Structures. The MIT Press. ISBN 978-0-262-70105-1.
 • Thompson, W. F. (2009). Music, Thought, and Feeling: Understanding the Psychology of Music New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-537707-1.
 • Zbikowski, Lawrence M. (2004). Conceptualizing Music: Cognitive Structure, Theory, and Analysis. Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-514023-1.
 • North, A.C. & Hargreaves, D.J. (2008). The Social and Applied Psychology of Music. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-856742-4.