Pulla postale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pulla postale shqiptare
Pulla Postale SHQ 000.PNG
Pulla Postale SHQ 001.PNG
Pulla Postale SHQ 002.PNG
Pulla Postale SHQ 003.PNG
Pulla Postale SHQ 004.PNG

Pullat postale janë dëshmi për pagesën e shërbimeve të postës. Ato ngjiten nga dërduesit e dërgesave dhe ç'vlerësohen nga nënpunësit e postës zakonisht duke e vulosur.

Historia e pullave postale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pulla postale ngjitëse dhe shkallë uniforme postale u zhvilluan nga James ChalmersBritani të Madhe rreth vitit 1834. Idea e njejtë u propozua edhe nga Lovrenc Košir, një punëtor postar nga Slloveniaoborrin mbretëror vienez në vitin 1835, por nuk u aprovua.

Idea e James Chalmers u aprovua nga Parlamenti Britanez në vitin 1839 dhe një vit më vonë General Post Office filloi aplikimin e zarfave të parapaguara me anë të vizatimeve të shtypura në to.

Pulla e parë postare lindi në Angli dhe u lëshua në qarkullim më 6 maj 1840. Nevoja për implementimin e pullave postare u motivua nga një ngjarje që e përjetoi reformatori i postave angleze - Roland Hill. Ngjarja ndodhi kështu: gjatë një inspektimi postar që po bënte z. Hill, ndodhi që të ishte dëshmitar i përpjekjeve për dorëzimin e një letre një vajze, e cila pasi e shikoi me kujdes zarfin, ia ktheu postierit duke u arsyetuar se nuk kishte të hollat e duhura. Hill-i i prekur nga skena që pa, u përpoq ta paguante taksën dhe t’ia dorëzonte letrën vajzës... Vajza, e prekur nga gjesti i Hill-it, rrëfeu sekretin: ajo ishte marrë vesh me të dashurin, që kishte shkuar në shërbimin ushtarak, që përmes shenjave konvencionale, që do të shkruheshin në pjesën e jashtme të zarfit, do të kuptohej mesazhi. Përndryshe, zarfi përmbante një letër të bardhë pa asnjë shkrim... Pasi u kthye në Londër, reformatori i postave angleze gjeti zgjidhjen për pamundësimin e manipulimeve. Propozoi që tarifat të paguheshin nga dërguesit e letërdërgesave, përkatësisht pakove. Që të mos humbej kohë gjatë shënimeve për pagesën e kryer, nëpër dërgesat postare u vendos që të zbatoheshin “skedinat” ngjitëse të përgatitura pikërisht për këtë qëllim dhe me vlerë të caktuar monetare... Këto skedina, fillimisht u quajtën “Penny Black” (Qindarka e zezë) dhe, siç u tha ideator i tyre ishte vetë Roland Hill. “Penny Black”-et e para përmbanin portretin në profil të mbretëreshës Viktoria, kurse prapavinë e kishin të zezë. Seria e parë e “Penny Black”-ave e kishin vlerën - çmimin 1 peni. Pa vonuar shumë “Penny Black”-et morën emrin e sotëm: pulla postare. Kjo pullë qarkulloi për 60 vjet me radhë në Britaninë e Madhe.

Është interesant të theksohet se vetëm brenda një viti (1840-1841) janë shtypur 68 milionë pulla të tilla postare.

Pas pullës postare “ Peni i Zi “, ishin Shtetet e Bashkuara të Amerikës ato që filluan të shtinin në përdorim pullat postare në vitin 1847, pulla këto që kishin portretin e Benjamin Frenklin

Pulla postale nga Shqiptëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pulla e parë shqiptare konsiredoret të jetë botuar në vitin 1913 nga posta e perandorisë otomane në Shqipëri.

Shqipëri pullat postale shtypen nga Posta Shqiptare kurse në Kosovë nga Posta dhe Telekomi i Kosovës.

Pulla postale nga Kosova[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Pulla postale nga Franca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Pulla postale nga Gjermania[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Pulla postale nga Ukraina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]