Pushimet shkollore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pushimet shkollore janë periudhat kur shkollat mbyllen për pushim. Datat dhe kohëzgjatja e pushimeve shkollore janë shumë të ndryshme në të gjithë botën. Qeveritë shpesh miratojnë ligje për numrin total të ditëve shkollore për shkollat publike. Shkollat private zakonisht vendosin vetë pushimet e tyre.

Festat popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festat e fund vitit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të gjitha vendet krishtere dhe disa vende me fe të ndryshme ka festa të quajtura festat e Krishtlindjeve ku njerëzit nuk kanë nevojë të shkojnë në shkollë dhe ata mund të kalojnë kohë me familjet e tyre. Zakonisht në hemisferën veriore festat e Krishtlindjeve zgjasin rreth 2 javë. Por në hemisferën jugore, janë pushime verore, kështu që festat e Krishtlindjeve zakonisht zgjasin nga rreth 6-14 javë në varësi të vendit.

Festat e Pashkëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet e krishtera festojnë gjithashtu festat e Pashkëve të cilat mund të zgjasin për rreth një javë ose dy javë. Në hemisferën veriore kjo njihet edhe si pushimi i pranverës sepse është gjatë Pashkëve në Hemisferën Veriore është stina e pranverës ndërsa në Hemisferën Jugore këto njihen thjesht si festat e Pashkëve sepse është vjeshtë atje.

Pushimet verore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vende si Amerika, pushimet verore zakonisht zgjasin nga qershori deri në shtator (14 javë) ndërsa në vende të tjera si Anglia, pushimet verore zgjasin për rreth 6 javë nga fundi i korrikut deri në fillim të shtatorit, sepse ata kenë gjithashtu një pushim 2 javor për Krishtlindje dhe një pushim 2 javor për Pashkë dhe disa pushime 1 javore. Në vende si Australia, për shkak se janë në hemisferën jugore, ata kanë pushimet e tyre për rreth 6 javë si Anglia, por kanë pushimet e tyre nga mesi i dhjetorit deri në fund të janarit, sepse ata kanë dy pushime dy javore si Anglia dhe një dy javë shtesë. pushime në tetor pa pasur pushime shtesë njëjavore.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Henri Boiraud, Contribution à l'étude historique des congés et des vacances scolaires en France du Moyen-Age à 1914, Vrin, 1971, 269 pages.
  • Roger H. Bleher, Le problème de l'étalement des vacances, l'Ouest-Baumann & Nicaty, 1962, 138 pages.
  • In primary and secondary education, the dates of school holidays are staggered by region to control peaks in holiday traffic. School holidays