Jump to content

Qarqet e Norvegjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
11 qarqet e Norvegjisë

Norvegjia ndahet në 11 rajone administrative, të quajtura qarqe, të cilat deri në vitin 1918 njiheshin si amter. Qarqet formojnë ndarjet administrative të nivelit të parë të Norvegjisë dhe ndahen më tej në 356 komuna (kommune, shumës. kommuner / kommunar). Territoret ishullore të Svalbard dhe Jan Mayen janë jashtë ndarjes së qarkut dhe sunduan drejtpërdrejt në nivel kombëtar. Kryeqyteti Oslo konsiderohet si një qark dhe një bashki.

Në vitin 2017 qeveria vendosi të shfuqizojë disa prej qarqeve dhe t'i bashkojë ato me qarqe të tjera për të formuar ato më të mëdha, duke zvogëluar numrin e qarqeve nga 19 në 11, i cili u zbatua më 1 janar 2020.[1] Megjithatë, dy nga qarqet e sapo bashkuara (Viken dhe Troms og Finnmark) kanë parë kundërshtime popullore para, gjatë ose pas bashkimeve, dhe kanë deklaruar dëshirën e tyre për t'u ndarë, me një (Vestfold og Telemark) duke parë kundërshtim në zonën e njërit prej dy ish qarqeve që e përbëjnë atë. Disa parti opozitare kanë deklaruar gatishmërinë e tyre për të anuluar ndonjë nga bashkimet e lartpërmendura nëse fitojnë shumicën në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme nëse banorët e zonës e zgjedhin këtë.[2]

Lista e qarqeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë është lista e qarqeve të Norvegjisë.

Territoret ishullore të Svalbard dhe Jan Mayen shtrihen jashtë sistemit të qarkut të Norvegjisë. Svalbard administrohet nga Guvernatori i Svalbard, dhe Jan Mayen administrohet nga Guvernatori i Qarkut të Nordland (por jo pjesë e Nordland).

Kodi ISO Qarku Qendra(t) administrative Komuna më e populluar Governatori Kryetari Sipërfaqja (km2) Popullsia
03 Oslo Qyteti i Oslos Valgerd Svarstad Haugland Marianne Borgen (SV) 454.12 693,494
11 Rogaland Stavanger Lone Merethe Solheim Marianne Chesak (Ap) 9,377.10 479,892
15 Møre og Romsdal Molde Ålesund Rigmor Brøste Jon Aasen (Ap) 14,355.62 265,238
18 Nordland Bodø Tom Cato Karlsen Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) 38,154.62 241,235
30 Viken Oslo, Drammen, Sarpsborg Bærum Valgerd Svarstad Haugland Roger Ryberg (Ap) 24,592.59 1,241,165
34 Innlandet Hamar Ringsaker Knut Storberget Even Aleksander Hagen (Ap) 52,072.44 371,385
38 Vestfold og Telemark Skien Sandefjord Per Arne Olsen Terje Riis-Johansen (Sp) 17,465.92 419,396
42 Agder Kristiansand Stein A. Ytterdahl Arne Thomassen (H) 16,434.12 307,231
46 Vestland Bergen Lars Sponheim Jon Askeland (Sp) 33,870.99 636,531
50 Trøndelag Steinkjer Trondheim Frank Jenssen Tore O. Sandvik (Ap) 42,201.59 468,702
54 Troms og Finnmark Tromsø Elisabeth Aspaker Ivar B. Prestbakmo (Sp) 74,829.68 243,311

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Dette er Norges nye regioner" [Këto janë qarqe të reja të Norvegjisë]. vg.no (në norvegjisht). Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2018. Marrë më 28 prill 2018.
  2. ^ "Foreslår å legge ned Troms og Finnmark fylke" [Propozon mbylljen e qarkut Troms dhe Finnmark]. Folkebladet (në norvegjishte letrare). 2020-01-22. Arkivuar nga origjinali më 26 qershor 2020. Marrë më 2021-03-29.