Jump to content

Qarqet federale të Rusisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qarqet federale (Rusisht: федера́льные округа́, federalnyye okruga) janë grupime të subjekteve federale të Rusisë. Qarqet federale nuk parashikohen nga Kushtetuta e Rusisë dhe nuk janë njësitë përbërëse të vendit, por ekzistojnë thjesht për lehtësinë e qeverisjes dhe funksionimit nga agjencitë qeveritare federale. Secili qark përfshin disa subjekte federale dhe secili qark federal ka një të dërguar presidencial të titulluar një Përfaqësues i Plotfuqishëm i Presidentit të Federatës Ruse në një Qark Federal. Qarqet federale dhe pozicionet e Përfaqësuesve të Plotfuqishëm u krijuan fillimisht në vitin 2000 me Dekretin e Presidentit "për të siguruar zbatimin" të Presidentit të Federatës Ruse të kompetencave të saj kushtetuese". Përfaqësuesit e Plotfuqishëm emërohen nga Presidenti dhe janë punonjës të Administratës Presidenciale.

Lista e qarqeve federale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarqet federale të Rusisë
Qarqet federale të Rusisë
  1. Qarku Federal Qendror
  2. Qarku Federal Jugor
  3. Qarku Federal Veriperëndimor
  4. Qarku Federal i Lindjes së Largët
  5. Qarku Federal i Siberisë
  6. Qarku Federal i Uraleve
  7. Qarku Federal i Vollgës