Qeveria Botërore (One Piece)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Qeveria Botërore (世界政府, Sekai Seifu) është organizatë politike në serialin e animuar One Piece.

Organizata duket se udhëhiqet nga Pesë Pleqtë, por në realitet udhëhiqet nga një person misterioz. Qeveria Botërore është e lidhur me rreth njëqind e shtatëdhjetë vende nga e gjithë bota. Vendet anëtare mbajnë autonomi dhe udhëheqin punët e tyre të brendshme (ndonëse ndonjëherë qeveria botërore ndërhyn), por bashkëpunon me Qeverinë Botërore për marrëdhëniet ndërkombëtare. Idealet e tyre politike janë të panjohura dhe çdo gjë që ata bëjnë është konsideruar të jetë e drejtë. Jo të gjithë miratojnë idealet e tyre politike, pasi ka njerëz si Dragon që janë kundër kësaj.

Monkey D. Dragon konsiderohet si njeriu më i kërkuar dhe më i rrezikshëm nga Qeveria Boteërore. Ai është udhëheqës i Ushtrisë Revolucionare dhe poashtu babai i |Luffy.

E kaluara e kësaj organizate është e panjohur, por sipas profesorit Clover, është e pasigurt, pasi ka pasur një hendek 100-vjeçar në histori që nuk thuhet në asnjë libër dhe që përkon me krijimin e këtij grupi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

800 vite më parë një aleancë e lashtë u formua nga mbretërit e njëzet mbretërive. Gjatë një ngjarje historike të quajtur Void Century, ata luftuan kundër një mbretërie të madhe dhe me sukses e rrëzuan. Arsyeja pse dhe si e rrëzuan mbretërinë mbetet ende misterë pasi asnjë libër ose dokument nuk ekziston për këtë. Para se profesori Clover ishte duke e përmendur këtë, një nga pesë pleqtë urdhëruan që ta vrisnin profesorin.

Deri më tani në historinë e One Piece, nëse personi mëson se si ta lexojë një pllakë e shkruar në shkronjat e lashta, ai kërkohet nga Qeveria Botërore. Kjo është arsyeja përse konsiderohet leximi i këtyreve pllakave si diçka të paligjshme.

Përfundimisht, 800 vjet më parë Aleanca u bë Qeveria Botërore. Për shkak të kësaj, njëzet mbretërit që drejtojnë luftën kundër Mbretërisë së Lashtë u referoheshin si "krijuesit" e botës. Nëntëmbëdhjetë nga familjet mbretërore themeluese lëvizën dhe jetuan në Mariejois. Vetëm familja Nefertari mbeti në vendin e tyre. Dragonjtë Hyjnor janë pasardhës të drejtpërdrejtë të mbretërve themelues që u shpërngulën në Mariejois. Si të tilla, këta posedojnë autoritetin për të bërë ashtu siç dëshirojnë, thjesht për shkak të trashëgimisë së tyre.

Sipas Trafalgar Law, Qeveria Botërore ka bërë një hulumtim për qindra vjet në rritjen e hormoneve që t'i transformoj njerëzit në gjigant. Ky hulumtim udhëhiqet nga Vegapunk.

Mbi dy shekuj më parë, Qeveria Botërore bëri një traktat me Ishullin e Peshqve, në një përpjekje për të kapërcyer hendekun midis racave dhe mbretit të ishullit u lejua të merrte pjesë në Reverie. Institucioni i skllavërisë ishte gjithashtu i ndaluar si shenjë e besimit të mirë në pjesën e Qeverisë Botërore.

Në vitin 1500, Mbreti i Piratëve Gol D. Roger u kthye në Qeverinë Botërore edhe pse ata pohojnë se e kanë kapur dhe e ekzekutuan para publikut. Vdekja e tij, megjithatë, nxiti epokën e madhe të piratëve.[1]

Anëtarë e Qeverisë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gorosei[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Gorōsei.

Pesë pleqtë (五 老 星, Gorōsei) janë pese persona të cilët komandojnë Marinarët dhe Cipher Pol dhe bënë aleancë me shtatë piratë të fuqishëm të quajtur Shichibukai. Personi i gjatë dhe i hollë me mjekërr me flokë të gjata të bardhë urdhëroi Spandinen (ish-shef i CP9) të vrasë profesorin Clover.

Emrat e pestë pleqve nuk dihet dhe konsiderohen si një nga grupi antagonistë në serinë One Piece.

Marinarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Marinarët (One Piece).

Marinarët shërbejnë si ushri primare e Qeverisë Botërore kryesuar nga flota admirale.

Cipher Pol[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Cipher Pol.

Cipher Pol është agjenci inteligjence e lidhur me Qeverinë Botërore, zakonisht veprojnë sikur persona të fshehtë.

Shichibukai[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Shichibukai.

Shichibukai janë shtatë piratë fuqishëm të cilët bënë aleancë me Qeverinë Botërore. Ata konsiderohen si grupi i një nga Tre Fuqitë Mëdha që mbajnë botën në ekuilibër.

Dragonjtë Hyjnor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Dragonjtë Hyjnor).

Dragonjtë Hyjnorë janë pasardhës i njëzet mbretërve të cilët themeluan Qeverinë Botërore. Ata konsiderohen si njerëz që bëjnë siç dëshirojnë ata. Thuhet nëse dikush nuk i'u bindet atyreve siç është përkulja apo i sulmon, ata do të kenë probleme me marinarët sidomos me admiralët.

Bashkimi i Qeverisë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të gjithë botën, ka mbi 170 vende që janë bashkëpunëtorë të Qeverisë Botërore. Brenda territorit të tyre të gjithë këta anëtarë kanë qeverinë e tyre sovrane që sundon mbi popullin e saj. Megjithatë, në vetë Qeverinë e madhe Botërore, këta liderë trajtohen si të barabartë dhe secili ka një vend brenda saj. Midis këtyre vendeve anëtare, jo të gjitha janë të të njëjtit lloj. Disa janë vende të mëdha me mbretër si udhëheqësit e tyre, ndërsa të tjerët janë thjesht qytete të mëdha që drejtohen nga kryetarët e komunave.

Kombet që janë të lidhur me Qeverinë Botërore gjithashtu fitojnë mbrojtjen e tyre dhe mund të ndihmohen dhe mbrohen nga Marinsat dhe Cipher Pol. Megjithatë, vendet anëtare duhet të paguajnë një taksë për Fisnikët Botërore të njohur si "Dragonjtë Qiellor". Këto pagesa ekstravagante shpesh marrin pagesa në vendet e varfëra, me njerëzit në ishull që familja Donquixote u zhvendos shpesh në vdekje nga humbja e burimeve. Dështimi për të bërë pagesën duket të jetë shumë e rëndësishme, pasi që bashkëpunëtorët e bëjnë përpjekjen e tyre për të përmbushur kuotën përkundër varfërisë që rezulton. Sipas Marco, nuk është në gjendje të paguajë dragonjve qiellor është arsyeja më e zakonshme pse një komb nuk i bashkohet Qeverisë Botërore. Këto vende shpesh bien në rrënim për shkak të mungesës së mbrojtjes së Qeverisë Botërore dhe shumica, nëse jo të gjitha kombet e panjohura arrijnë të mbijetojnë vetëm duke u bërë territor i perandorëve ose duke qenë mjaft të vetë-mjaftueshëm për të mbrojtur veten, siç është Vendi Wano, i cili ka të dy format e mbrojtje.[2]

Qeveria Botërore nuk toleron asnjë nga vendet e tyre të kenë shoqëri me piratë të fuqishëm, pasi Alabasta dhe Dressrosa ishin të shqetësuar me marrëdhëniet e tyre miqësore me Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte dhe Germa ishte shkëputur nga Qeveria Botërore sapo u bë i njohur aleanca e tyre me Piratët e Big Mom. Megjithatë, Mbretëria Sakura është ende një vend anëtar i Qeverisë Botërore pavarësisht nga një flamur pirate dhe Ishulli i Peshqve është ende i lidhur me qeverinë edhe pse është nën mbrojtjen e një pirati. Fraternizimi me piratët më të vegjël, nga ana tjetër, duket të jetë më e lejuar (ose thjesht e vështirë për t'u zbuluar), ashtu si Mbretëria e Goës merrej me Pirates Bluejam dhe mbreti edhe një herë u ofroi atyre titullin e fisnikërisë për një shërbim të madh ( edhe pse ai në fakt kishte komplotuar për të eliminuar ekuipazhin pasi ata shërbyen qëllimin e tyre), ndërsa Kano Mbretëria punëson Navy Happo. Uji 7 i lejohet të ofrojë shërbime të anijeve të tyre për të gjithë, madje edhe për piratët, nën kuptimin e përbashkët se anijdesi nuk mund të kontrollojë se si përdoren anijet e tyre nga klientët.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria Botërore ka një temë fetare dhe të shenjtë. Maria Geoise u quajt 'toka e shenjtë', vendi ku qëndron Pesë Pleqtë u quajt shenjtërorja, Fetë e Botës kanë fjalën "Shën" para emrave të tyre, me njerëz të thjeshtë që besojnë se sfidimi i tyre është mëkat. Impel Down duket të bazohet në ferr në Komedia HyjnoreDante Aligieri.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 1 dhe Epizodet 1-47
  2. ^ One Piece Kapitulli 909