Jump to content

Qeveria Hoxha I

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qeveria Hoxha I

Kabineti i 37 i Shqipërisë
1944–1946
Data e krijimit20 tetor 1944 (1944-10-20)
Data e shpërbërjes10 janar 1946 (1946-01-10)
Njerëz dhe organizata
KryeministriEnver Hoxha
Nr. i ministrave15
Historia
ParaardhësShqipëria nën pushtimin gjerman, Qeveria Biçaku II
PasardhësRepublika Popullore e Shqipërisë, Qeveria Hoxha II

Qeveria e Hoxhës I (Qeveria e Parë e Enver Hoxhës), e njohur më mirë si Qeveria Demokratike e Shqipërisë u krijua më 20 tetor 1944 nga Lëvizja Nacionalçlirimtare, pasi rezistenca partizane shqiptare e viteve 1940–1944 po mbyllej. Një qeveri e përkohshme mori pushtetin pas çlirimit të vendit nga forcat gjermane më 28 nëntor. Kryeministër i përkohshëm i saj ishte Sekretari i Përgjithshëm Enver Hoxha i Partisë Komuniste të Shqipërisë . Qeveria e përkohshme do të ekzistonte deri në mbajtjen e zgjedhjeve dhe thirrjen e Asamblesë Kushtetuese.

Qeveria drejtohej nga Lëvizja Nacionalçlirimtare (LNÇ), e cila nga ana e saj dominohej nga Partia Komuniste. Që në fillim, Qeveria Demokratike ishte një shtet komunist . Ajo mënjanoi Ballin Kombëtar nacionalist, një detyrë e lehtësuar disi nga mbështetja e madhe britanike. Mbreti Zog I në fakt u rrëzua nga froni; Qeveria Demokratike e ndaloi të kthehej kurrë në vend. LNÇ vendosi shpejt marrëdhënie vëllazërore me vendet e tjera komuniste.

Zgjedhjet u mbajtën më 2 dhjetor 1945. Në këtë kohë, LNÇ ishte shndërruar në Frontin Demokratik të Shqipërisë, e cila ishte e vetmja organizatë që konkurronte në zgjedhje. Më 10 janar 1946 u shpall Republika Popullore e Shqipërisë . [1] [2] [3]

Përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministër Zyra Nënshkrimi
Enver Hoxha Kryeministër, Ministër i Punëve të Jashtme dhe Mbrojtjes Kombëtare
Koçi Xoxe Zëvendëskryeministër, Ministër i Punëve të Brendshme dhe Kryetar i Komitetit të Auditimit
Tuk Jakova Ministër pa portofol, 6 shkurt 1946 Ministër i Industrisë.
Haxhi Lleshi Ministër pa portofol
Manol Konomi Ministër i Drejtësisë, 6 maj 1947 - 5 shkurt 1948 Ministri Ad. Arsimi i përkohshëm
Spiro Koleka Ministër i Punëve Botërore
Ramadan Çitaku Kiço Ngjela (6 shkurt 1948) - Ministër i Financave
Nako Spiru Ministër i Ekonomisë, 13 Mars 1947 - Kryetar i Komitetit të Planit të Shtetit
Ymer Dishnica Ministër i Shëndetësisë
Gaqo Tashko Ministër i Bujqësisë
Sejfulla Malëshova (Naxhije Dume, 6 shkurt 1948) - Ministër i Arsimit
Gogo Nushi (31.01.1947 - Ministër i Tregtisë)
Nesti Kerenxhi Ministër pa portofol dhe kryetar i Komisionit të Planit të Shtetit (29 maj 1948)
Pandi Kristo Ministër pa portofol (1946) dhe Kryetar i Kontrollit të Shtetit (1947)
Mehmet Shehu Ministër i Komunikimeve dhe PTT (6 shkurt 1948)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dervishi, Kastriot (2012). Kryeministrat dhe ministrat e shtetit shqiptar në 100 vjet. Tiranë: Shtëpia Botuese "55". fq. 273. ISBN 978-99943-56-22-5.
  2. ^ Qafoku, Roland (2015). Historia e 33 kryeministrave të Shqipërisë. Tiranë: Shtëpia Botuese "Onufri". fq. 350. ISBN 978-9928-186-72-0.
  3. ^ Krasniqi, Afrim (2009). Sistemet Politike në Shqipëri 1912-2009. Tiranë: UFO Press. fq. 390. ISBN 978-99956-19-36-7.