Qeveria e Greqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qeveria e Greqisë (zyrtarisht: Qeveria e Republikës Greke; gjithashtu Qeveria Greke ose Qeveria Helenike) është qeveria e Republikës Greke, e reformuar në formën e saj aktuale në 1822.

Kreu i qeverisë është Kryeministri i Greqisë. Ai i rekomandon Presidentit të Republikës për emërim ministrat dhe zëvendësministrat. Kryeministri, ministrat dhe ministrat zëvendësues i përkasin Këshillit Ministror, komitetit suprem vendimmarrës. Zakonisht në Parlament ulen ministrat dhe zëvendësit. Ata janë përgjegjës para Kushtetutës. Zëvendësministrat nuk janë anëtarë të qeverisë.

Organe të tjera kolektive të qeverisë, përveç Këshillit Ministror, janë Komisioni për Institucionet, Këshilli Qeveritar për Punët e Jashtme dhe Mbrojtjen dhe të tjera, duke përfshirë çështje të veçanta të politikave të qeverisë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]