Qilimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qilimi antik Heriz Serapi

Qilimi është një mbulesë dyshemeje tekstili, zakonisht e përbërë nga një shtresë e sipërme grumbulli e bashkangjitur në një mbështetëse. Grumbulli ishte bërë tradicionalisht nga leshi, por që nga shekulli i 20-të, shpesh përdoren fibra sintetike si polipropileni, najloni ose poliesteri, pasi këto fibra janë më pak të shtrenjta se leshi. Grumbulli zakonisht përbëhet nga tufa të përdredhura që zakonisht trajtohen me nxehtësi për të ruajtur strukturën e tyre. Termi qilim përdoret shpesh në një kontekst të ngjashëm me termin qilim, por qilimat zakonisht konsiderohen të jenë më të vegjël se një dhomë dhe jo të ngjitura në dysheme.

Qilimet përdoren për qëllime të ndryshme, duke përfshirë izolimin e këmbëve të një personi nga një dysheme e ftohtë pllake ose betoni, duke e bërë dhomën më të rehatshme si një vend për t'u ulur në dysheme (p.sh., kur luan me fëmijë ose si qilim lutjesh), duke reduktuar tingull nga ecja (veçanërisht në ndërtesat e banimit) dhe shtimi i dekorimit ose ngjyrës në një dhomë. Qilimet mund të bëhen në çdo ngjyrë duke përdorur fibra të lyera ndryshe. Tapetet mund të kenë shumë lloje të ndryshme modelesh dhe motivesh të përdorura për të dekoruar sipërfaqen. Tapetet përdoren në objektet industriale dhe tregtare si dyqanet me pakicë dhe hotelet dhe në shtëpi private. Sot, një gamë e madhe qilimash janë të disponueshme me shumë nivele çmimesh dhe cilësie, duke filluar nga qilimat e lira, sintetikë që prodhohen në masë në fabrika dhe përdoren në ndërtesa komerciale deri te qilimat e kushtueshëm të leshit me nyje dore që përdoren në shtëpi private.

Qilimat mund të prodhohen në një tezgjah në mënyrë të ngjashme me pëlhurën e endur, të bërë duke përdorur shami me gjilpëra, të nyjatura me dorë (në qilima orientale), të bëra me grumbullin e tyre të injektuar në një material mbështetës (të quajtur tufa), të endura të sheshta, të bëra nga fiksimi i leshit ose pambukut. rrjetat e një pëlhure të fortë, ose të qëndisur. Që nga shekulli i 19-të dhe i 20-të, kur është e nevojshme për qilimin mur në mur, gjerësi të ndryshme qilimi mund të qepen së bashku me një hekur dhe kasetë qepjeje (më parë ishte qepur së bashku) dhe të fiksohen në një dysheme mbi një nënshtresë me jastëk duke përdorur gozhdë, shirita ngjitës, ngjitëse ose herë pas here shufra metalike dekorative të shkallëve. Tapeti mur më mur dallohet nga qilimat ose rrogozat, të cilat janë mbulesa dyshemeje të shtruara lirshëm, pasi qilimi mur më mur është i fiksuar në dysheme dhe mbulon një sipërfaqe shumë më të madhe.