Jump to content

Quincy (Bleach)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Quincy (滅却師 Kuinshī, lit. “Shkatërruesit”) janë njerëz që paraqiten në anime dhe manga Bleach. Ata kanë aftësi të shohin Hollows. Ata trajnohen të luftojnë kundër tyre, njëjtë siq bëjnë Shinigami. Shumë njerëz Quincy u vranë 200 vjet më parë nga Shinigami në mënyrë që ta parandalonin shkatërrimin e botës.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk dihet kur Quincy filloi të ekzistojë. Isshin Kurosaki pretendon se Yhwach filloi Quincy dhe gjaku i tij rrjedh në çdo Quincy. Sidoqoftë, Bazz-B iu tha që kishte Quincy para Yhwach, duke përfshirë një në disa dekada që luftojnë për të përvetësuar Reishi.[1] Vetë Yhwach e beson këtë dhe pasi e kuptoi që Quincy i tillë nuk mund të thithë Reishi sepse ata kanë të njëjtën aftësi për ndarjen e energjisë si ai, ai kërkoi një tjetër për 200 vjet. Krahu dhe zemra e majtë e Mbretit të Shpirtërave - babai i Yhwach - e identifikojnë si Quincy, dhe krahu i majtë pohon se ka qenë gjithmonë një Quincy.

Quincy u shpërndanë në të gjithë botën njëherësh. Ata ishin të afërm të gjahtarëve magjikë që u specializuan në luftën kundër Hollows.

Që nga origjina e Quincy, shumë vite kaluan brenda Shoqatën e Shpirtrave duke u përpjekur për të apeluar në Quincy se trajtimi i Hollows duhet të lihet në Shinigami. Quincy refuzoi të pranonte situatën. Me kalimin e kohës, numri i Quincy u rrit dhe cikli i shpirtrave u bë më i paqëndrueshëm, duke e detyruar Shinigamin që me dëshirë të fshijë Quincy në mënyrë që të ruante ekuilibrin e botës.

Të zhgënjyer nga lufta e fundit, Shinigami refuzoi të merrte pjesë, duke zgjedhur në vend që të caktojë burimet e tyre të kufizuara për të reaguar ndaj Hollow më të rrezikshme dhe sulmeve aktuale Hollow. Kjo shkaktoi armiqësi të madhe ndaj Shinigamit. Gjyshi i Uryū Ishida, Sōken Ishida, ishte avokati i fundit i këtij plani, por u vra nga një grup Hollow para se Shinigami të arrinte.

Në kuadër të legjendës Quincy, ekziston një këngë e njohur si Kaiser Gesang (聖帝 頌歌, Kaizā Gezangu, gjermanisht për "Kënga e Perandorit", japonisht për "Himni i Mbretit") që flet për një mbret të mbyllur. Sipas këngës, vula do të thyhet dhe mbreti do të rifitojë zemrën pas 900 vjetësh. 90 vjet pas, intelekti i tij do të kthehej. Dhe 9 vjet më pas, fuqia e tij do të kthehej. Për të rimarrë fuqitë e tij, mbreti do të duhej të vjedhë fuqitë e Quincy të papastër. Kjo legjendë u provua e vërtetë kur Yhwach vodhi fuqitë e Masaki Kurosaki dhe Kanae Katagiri. Megjithatë, sipas Yhwach, ka një pjesë shtesë të kësaj kënge: 9 ditë pasi ai rifiton fuqinë e tij, perandori do të rifitojë botën.[2]

Filozofia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa ata janë të trajnuar për t'u përballur me Hollows në mënyrë që të mposhtin ata ashtu siq Shinigami bëjnë, dallimi më i madh midis Quincy dhe Shinigami, që nga kohët e lashta, është nëse do të vrasin apo jo për të vrarë Hollows. Shinigami pastron Hollowat me Zanpakutō e tyre dhe i dërgon ato në Shoqatën e Shpirtrave, ndërsa Quincy vranë Hollows.

Kisuke Urahara, i cili zbulon se Quincy nuk kanë "anti-organe" për të mbrojtur nga Hollows dhe çdo gjë që përbën një Hollow është helm për një Quincy. Nëse një Quincy është gërryer nga një Hollow, jo vetëm që fuqia e tyre shpirtërore dobësohet, por vetë shpirti i tyre shkatërrohet dhe ata vdesin. Kjo është arsyeja pse Quincy duhet të zhdukë Hollows.

Quincy nuk mund ta toleroj Mbretin e Shpirtrave, një urrejtje që hyri në gjakun e tyre. Ashtu siq dëshmohet nga gjaku i Quincy i Ichigo Kurosaki gjë e cila shkaktoi prerjen e Mbretit të Shpirtrave.[3]

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autori i mangës, Tite Kubo ka emëruar disa aftësi të Quincy në gjuhën gjermane.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bleach Kapitulli 632, faqja 2
  2. ^ Bleach Kapitulli 546
  3. ^ Bleach Kapitulli 614