Radha e veprimeve matematikore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Radha e veprimeve matematikore zbatohet për detyrat e matematikes nga matematikanët ! Radha e veprimeve do te thotë kur veprimet matematikore (mbledhje, zbritje, shumëzim, pjesëtim) kryhen sipas radhës.

Kjo radhitje është :

  • 1. Shumëzimi ;
  • 2. Pjesëtimi ;
  • 3. Mbledhja ;
  • 4. Zbritja.

Kjo do te thotë që kur kemi një detyre me shumëzim, pjesëtim, mbledhje dhe zbritje se pari duhet te kryhet shumëzimi pastaj pjesëtimi pastaj mbledhja dhe pastaj zbritja.

Rasti me i thjeshte është :

2 + 2*2 = 6 sepse 2*2 = 4 dhe 4 + 2 = 6.

Radha e veprimeve mund edhe te ndryshoje nëse në vendosim kllapa si p.sh :

(2 + 2)*2 = 4*2 = 8 ose

[(10/2)*5] - 3 = [5*5] - 3 = 25 - 3 = 22 ose

{[(14 - 4) + 4]/7}*3 = {[10 + 4]/7}*3 = {14/7}*3 = 2*3 = 6.

Kur kemi dy veprime te njëpasnjëshme me një veprim që kryhet me pare në mes atëherë dy veprimet shumëzohen/pjesëtohen/mbledhen ose zbriten si p.sh :

(2 + 2)*(4 + 4) = 4*8 = 32 ose

(4 + 4)/(8 - 4) = 8/4 = 2.

Kllapat[redakto | redakto tekstin burimor]

Kllapat janë tri-lloje :

  • 1. Gjarpërore {}
  • 2. Mesme []
  • 3. Vogla ()

Ndërmjet kllapave në mund te ndryshojmë radhën e veprimeve në detyre (shembujt me larte).

Kur kemi me shumë se 1 veprim në një kllape atëherë kllapa përsëritet për aq here veprime si p.sh :

(1 + 2 + 3 + 4 + 5)*3 = (3 + 3 + 4 + 5)*3 = (6 + 4 + 5)*3 = (10 + 5)*3 = 15*3 = 45.

Kur kemi dy veprime me kllapa te vogla dhe me pas një veprim tjetër automatikisht shtohen edhe kllapat e mëdha :

[(55 + 446) - (67 - 3)]*5 = [(501) - (64)]*5 = 2185.

Kjo ndodh sepse nëse detyra do te ishte

(55 + 446) - (67 - 3)*5 atëherë ajo do te ishte e barabarte me 501 - 64*5 = 501 - 320 = 181

Brenda kllapave te mesme mund te jene 1 - 3 kllapa te vogla (me përjashtime)

Brenda kllapave gjarpërore mund te jene 1 - 2 kllapa te mesme (me përjashtime)

Brenda kllapave gjarpërore mund te jene 1 - 6 kllapa te vogla.

Brenda kllapave mund te jene 100 veprime e me shumë por kllapa duhet te përsëritet 100 here ose për aq veprime sa ka në kllape !