Rajonet kulturore të Letonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Tokave Historike Letoneze me qytete dhe qyteza (që nga viti 2021)

Rajonet kulturore të Letonisë (Letonisht: Latvijas kultūrvēsturiskie novadi) ose Tokat historike të Letonisë (Letonisht: Latviešu vēsturiskās zemes) janë disa zona brenda Letonisë të njohura zyrtarisht si të dallueshme nga pjesa tjetër e vendit. Këto janë: Kurzeme (Courland), Zemgale, Latgale, Vidzeme, dhe Sēlija (Selonia). Ndërsa disa nga këto rajone shihen thjesht si të dallueshme kulturalisht, të tjerat kanë qenë historikisht pjesë e vendeve të ndryshme dhe janë përdorur për të ndarë vendin për qëllime administrative dhe të tjera.

Më 16 qershor 2021, Saeima miratoi Ligjin për Tokat Historike Letoneze, i cili synon të krijojë parakushtet e nevojshme për forcimin e identitetit të përbashkët të popullsisë dhe për ruajtjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm të mjedisit kulturor dhe historik dhe hapësirave kulturore të tokave historike letoneze. Ligji cakton çdo famulli dhe qytet në Letoni në një nga pesë rajonet historike letoneze: Qyteti shtetëror i Rigës, një metropol baltik, është një pjesë historike e Vidzeme dhe identiteti i veçantë dhe veçoritë e mjedisit kulturor dhe historik të Rigës duhet të mbështeten dhe promovohen.[1][2]

Në disa raste, Kurzeme, Sēlija dhe Zemgale kombinohen në një rajon. Kjo pasqyron ndarjen politike të Letonisë midis 1629 dhe 1917, kur Kurzeme dhe Zemgale ishin së bashku, fillimisht si Dukati i Courland dhe Semigallia, pastaj si Guvernorati CourlandPerandorinë Ruse ndërsa Vidzeme dhe Latgale si pjesë të Dukatit të Livonisë ishin politikisht të ndara, si nga Courland ashtu edhe njëra nga tjetra që nga shekulli i 17-të. Nga ky këndvështrim, ekzistojnë tre rajone: Kurzeme (përfshirë Zemgale dhe Sēlija), Vidzeme dhe Latgale. Një ndarje e tillë nuk përdoret më zakonisht, por mund të shihet në stemën e Letonisë dhe Monumentin e Lirisë në Riga, të cilat përmbajnë tre yje: për Kurzeme, Vidzeme dhe Latgale, të cilat u bashkuan në Letoni më 1918.

Simbolet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]