Jump to content

Rajonet kulturore të Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rajonet kulturore të Lituanisë

Lituania mund të ndahet në pesë rajone historike dhe kulturore (të quajtura rajone etnografike). Kufijtë e saktë nuk janë plotësisht të qartë, pasi rajonet nuk janë njësi zyrtare politike apo administrative. Ato përcaktohen nga kultura, si traditat e vendit, stili i jetesës tradicionale, këngët, përrallat, etj. Në një farë mase, rajonet korrespondojnë me zonat e dialekteve të gjuhës lituaneze. Megjithatë, kjo korrespondencë nuk është aspak e rreptë. Për shembull, megjithëse dialekti Dzūkian quhet Aukštaitian Jugor, kjo nuk do të thotë se Dzūkija është pjesë e Aukštaitija. Në pjesë të caktuara të disa rajoneve, fliten dialekte të rajoneve të tjera, ndërsa për shembull në Samogitia, ekzistojnë tre dialekte autoktone (samogitishtja jugore, veriore dhe perëndimore), disa prej të cilave ndahen në nëndialekte.

Emri Flamuri Stema Sipërfaqja
(km2)
Popullsia[1] Kryeqyteti
Aukštaitija 27,564 (27,672 duke përfshirë pjesën e Kaunas) 656,737
(919,212 duke përfshirë pjesën e Kaunas)
Panevėžys
Samogitia 16,872 506,665 Telšiai
Dzūkija 11,713 (12,114 duke përfshirë Vilnius) 330,678
(889,800 duke përfshirë Vilnius)
Alytus
Suvalkija 5,745 (5,794 duke përfshirë Pleqësinë Aleksotas dhe Pleqësinë Panemunė) 203,018 (239,296 duke përfshirë Pleqësinë Aleksotas dhe Pleqësinë Panemunė) Marijampolė
Lituania e Vogël 2,848 (zonë në bregun e djathtë të lumit Neman (Rajoni Klaipėda), duke përjashtuar anën e Oblastit të Kaliningradit) 226,278 (popullsia në bregun e djathtë të lumit Neman (Rajoni Klaipėda), duke përjashtuar anën e Oblastit të Kaliningradit)
  1. ^ "Nuolatinių gyventojų skaičius 2021 liepos 1 d.", osp.stat.gov.lt (në lituanisht)