Jump to content

Rajoni Natyror dhe Kulturo-Historik i Kotorrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rajoni Natyror dhe Kulturo-Historik i Kotorrit është një lokalitet i Trashëgimisë Botërore që ndodhet në Mal të Zi, i cili është regjistruar në vitin 1979. Ai përfshin qytetin e vjetër të Kotorrit ( italisht Cattaro), fortifikimet e Kotorrit dhe rajonin përreth të gjirit të brendshëm të Kotorrit .

Qyteti i vjetër i Kotorrit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti i vjetër i Kotorrit është i përfshirë brenda mureve të qytetit dhe një peizazh mesjetar të ruajtur dhe restauruar mirë me ndërtesa të dukshme duke përfshirë Katedralen e Shën Trifonit (ndërtuar në 1166).

Katedralja e Shën Trifonit

Kotorri u dëmtua rëndë gjatë tërmetit të 15 Prillit 1979, dhe kjo bëri që vendi të përfshihej gjithashtu në Listën e Rrezikut në vitin 1979, kur vendi u regjistrua. Pas rehabilitimit të konsiderueshëm brenda qytetit, vendi u hoq nga kjo listë në 2003.

Fortifikimet e Kotorrit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fortifikimet përbëhen nga një sistem ndërtesash ushtarake mbrojtëse për të mbrojtur qytetin mesjetar të Kotorrit. Ato përfshijnë muret e qytetit me portat dhe bastionet, muret që ngjiten në malin e Shën Gjonit, kështjellën e Shën Gjonit (San Giovanni) dhe strukturat mbështetëse. Ndërsa disa nga strukturat datojnë që nga koha romake dhe bizantine, shumica e fortifikimeve u ngritën gjatë sundimit venecian ; më vonë u bënë disa modifikime nga austriakët. Fortifikimet janë aspekti më domethënës i sitit të Trashëgimisë Botërore. [1]

Rajoni i Kotorrit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni që përfshihet në trashëgimi është gjiri i brendshëm i Kotorrit (përtej ngushticës Verige) me malet dhe qytetet përreth, veçanërisht Risan dhe Perast përveç Kotorrit. Më tej, ishujt e Shën Gjergjit (Sveti Đorđe) dhe Zoja e Shkëmbinjve (Gospa od Škrpijela) janë pjesë e zonës së trashëgimisë.

Në vitin 1979, kur vendi u regjistrua, ai gjithashtu u vendos në Listën në Rrezik për shkak të dëmtimeve nga tërmeti . Për shkak të përpjekjeve të përbashkëta ndërkombëtare, shumë nga kjo, veçanërisht në lidhje me qytetin e Kotorrit, është zbutur. Në vitin 2003 vendi mund të hiqej nga lista e rrezikut.

Vendi i trashëgimisë përballet me sfida në një sërë mënyrash. Rreziqet natyrore si erozioni dhe tërmetet do të mbeten gjithmonë një kërcënim. Megjithatë, më akut është ndikimi i aktivitetit njerëzor. Kështu, disa zhvillime urbane janë vërejtur se nuk janë në përputhje me qëllimet e ruajtjes. [2] Një çështje ka qenë propozimi për të kapërcyer ngushticën Verige: ura e propozuar Verige midis Kepit të Shën Nedjelja dhe Kepit të Opatovo do të lehtësonte trafikun e autostradës së Adriatikut që aktualisht përdor një sistem tragetesh për të kaluar gjirin. [2] Kur vendi u gdhend në vitin 1979, ai u bë duke u bazuar në vlerat e tij kulturore; një raport i misionit të UNESCO-s i vitit 2008 sugjeron që të merret në konsideratë edhe vlera e tij e jashtëzakonshme si një "peizazh kulturor" i cili mund të çojë në një ri-dorëzim. [2]

  1. ^ Preliminary Technical Assessment of the European Commission/Council of Europe Joint Programme on the Integrated Rehabilitation Project Plan/Survey on the Architectural and Archeological Heritage. "Fortifications of Kotor, Kotor, Montenegro (Serbia and Montenegro), 2005" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2008-11-15. Marrë më 2008-11-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c UNESCO (2008-02-21). "Mission Report. The Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". Marrë më 2008-11-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)