Jump to content

Raketa e drejtuar kundër-tank

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
9M133 Kornet ATGM i montuar në trekëmbësh të Forcave Tokësore Ruse.

Një raketë e drejtuar kundër tankeve (ATGM), raketë antitank, armë e drejtuar kundër tankeve (ATGW) ose armë e drejtuar kundër blindimit është një raketë e drejtuar kryesisht e krijuar për të goditur dhe shkatërruar automjete ushtarake të blinduara rëndë. Përmasat e ATGM-ve variojnë nga armët e lëshuara nga shpatullat, të cilat mund të transportohen nga një ushtar i vetëm, tek armët më të mëdha të montuara në trekëmbësh, të cilat kërkojnë një skuadër ose ekip për të transportuar dhe gjuajtur, deri te sistemet raketore të montuara në automjete dhe avionë.

Armët e mëparshme antitank portative nga njeriu, si pushkët antitank dhe minat magnetike antitank, në përgjithësi kishin rreze shumë të shkurtër, ndonjëherë në rendin e metrave ose dhjetëra metrave. Sistemet antitank me eksploziv të lartë me raketa (HEAT) u shfaqën në Luftën e Dytë Botërore dhe zgjeruan rrezen deri në qindra metra, por saktësia ishte e ulët dhe goditja e objektivave në këto rreze ishte kryesisht çështje fati. Ishte kombinimi i shtytjes së raketave dhe drejtimit me tela në distancë që e bëri ATGM shumë më efektiv se këto armë të mëparshme dhe i dha këmbësorisë së lehtë aftësi reale në fushën e betejës kundër modeleve të tankeve të pasluftës. Futja e udhëzimeve gjysmë-automatike në vitet 1960 përmirësoi më tej performancën e ATGM-ve.

Që nga viti 2016, ATGM-të u përdorën nga mbi 130 vende dhe shumë aktorë joshtetërorë në mbarë botën. Tanket kryesore të betejës (MBT) të pas Luftës së Ftohtë që përdorin forca të blinduara të përbëra dhe reaktive janë provuar të jenë rezistente ndaj ATGM-ve më të vogla.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta kundër-Tankeve, FGM-148 Javelin, Tanku, Tanku Kryesor Luftarak.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]