Ramiro Bujas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ramiro Bujas ( Budva, 28 gusht 1879). - Zagreb, 4 tetor 1959 ) ishte një psikolog kroat dhe babai i psikologut Zoran Bujas.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai studioi filologji dhe letërsi ndërsa në Grac studioi edhe psikologji. Ai është profesori i parë i psikologjisë në Universitetin e Zagrebit . Ramiro Bujas është themeluesi i psikologjisë shkencore në Evropën Juglindore. Në vitin 1920, ai themeloi laboratorin e parë të psikologjisë eksperimentale në Zagreb dhe filloi revistën Acta Instituti Psychologici Unversitatis Zagrabiensis, e cila botohet edhe sot. Ai ishte themelues i Shoqatës së Psikologëve të Jugosllavisë në vitin 1953 . Ramiro punoi në psikofiziologjinë e dëgjimit dhe ndjenjës së ekuilibrit, në ekzaminimin e ndjesive duke përdorur përçueshmërinë elektrike të lëkurës (paraardhësi i detektorëve të gënjeshtrës) dhe në problemet e të menduarit, vëmendjes dhe metodologjisë statistikore në punën shkencore.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]