Jump to content

Raoul Bova

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Raoul Bova është një aktor italian i lindur me 14 gusht 1971Roma, Itali.

Biri i një aksionari në Alitalia me origjine nga Roccella Jonica (Reggio Calabria), dhe nëna e tij e lindur ne Acerra (Napoli) eshte me origjine arbereshe, lind dhe rritet në Roma në një familje me 5 persona (prindërit, ai dhe dy motrat).

Në moshën 16-vjeçare, Bova filloi t’i përkushtohej sportit të tij të dashur, notit. Arritjet e tij në këtë sport, ishin maksimale, kështu që shumë shpejt fitoi titullin Kampion Kombëtar. Lehtë justifikohet dhe trupi “vdekjeprurës” i aktorit në fjalë. Fiziku i tij i jashtëzakonshëm nuk vjen si rezultat i të ashtëquajturëve mrekulli-bërësve kirurgë plastikë, por si një dhunti natyrale. Pas përfundimit të detyrimeve ushtarake, Bova vendosi të studionte në Akademinë e Edukimit Fizik, por pasioni për aktrimin nuk e la të vazhdonte më tej, prandaj në një kohë relativisht te shkurtër filloi të ndiqte studimet e larta në Akademinë e Arteve. Hap pas hapi, portat e suksesit po fillonin të çeleshin për të riun ambicioz dhe të talentuar. Bashkë me to dhe ëndrrat për një karrierë dinjitoze në kinematografinë Italiane. Debutin e vet Bova e bëri në vitin 1993, me filmin Pretty Princess (Piccolo grande amore), brenda të cilit protagonistonte me emrin Marko, interpretonte një instruktor serfi i cili dashurohej marrëzisht me princeshën Sofia. Ky rol i suksesshëm kontriboi pozitivisht në të ardhmen artistike të aktorit. Modestia dhe profesionalizmi ishin vetëm disa nga veçoritë kryesore të karakterit te Bovës, i cili vazhdon t’i mbështesë me fanatizëm të madh deri më sot. Bova, edhe pse pse ka arritur të sigurojë një vend të rëndësishm në zemrat e publikut dhe fushën e kinematografisë, kurrë nuk ka mohuar origjinën e vet, përkundrazi e ka pranuar publikisht që nuk i përket shtresës së pasardhësve me “venë artistike”, por që është veçse një individ i thjeshtë i cili i shërben denjësisht artit. Mbështetja e familjes, ka luajtur një rol të madh në formimin e profilit pozitiv që Bova ka sot. Provokimet dhe jeta ekstravagante, kanë qenë gjithmonë jashtë vijës drejtuese të jetës së Bovës. Në mars të 2000, Bova vendosi të kurorëzohej me bukuroshen Chiara Giordano, duke “zhgenjyer” kështu qindra, mijëra adhuruese të dashuruara pas aktorit SEX SYMBOL. Modeli i prindit dhe bashkëshortit të shkëlqyer e bën akoma më të veçantë dhe të pëlqyeshëm. Gërshetimi i një jete të ekuilibruar profesionale dhe personale i falën aktorit oferta të njëpasnjëshme profesionale, edhe pse antagonizmi si në çdo fushë aq më tepër në atë të artit është shumë i ashpër, Bova gjithmonë arrin të dallojë nga të tjerët duke protagonistuar në rolet më të lakmuara. Jo pa arsye, filmat në të cilët ai protagoniston shënojnë shikueshmëri mjaft të lartë, duke shkaktuar zilinë e shumë të tjerëve të cilët nuk arrijnë të sigurojnë dot as gjysmën e shifrës së shikueshmërisë së Bovës. Ky është vetëm fillimi, se e ardhmja e Bovës pritet të jetë akoma më e ndritur dhe e suksesshme. Aktorët e klasit të parë janë ata që i rezistojnë kohës… BOVA, padyshim eshte një nga ata! Disa nga filmat më në zë të Bovës jane:


Filmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dare to Love Me (2010) (ne prodhim) .... Gardel

Night Train (2009/II) (ne prodhim) .... Trader

Baaria - La porta del vento (2009) (ne prodhim) .... Giornalista Romano

Sbirri (2009) .... Matteo Gatti

Ti stramo (2008) .... Il dottore

Aspettando il sole (2008) .... Enea Chersi

Scusa ma ti chiamo amore (2008) .... Alex

Milano-Palermo: il ritorno (2007) .... Nino Di Venanzio

"The Company" (2007) TV mini-series .... Roberto Escalona

Io, l'altro (2007) .... Giuseppe

Nassiryia - Per non dimenticare (2007) (TV) .... Stefano Carboni

"What About Brian" .... Angelo Varzi / ... (2006)

Attacco allo stato (2006) (TV) .... Diego Marra

La fiamma sul ghiaccio (2006) .... Fabrizio

Karol, un uomo diventato Papa (2005) (TV) .... Tomasz Zaleski

Stasera lo faccio (2005) .... Professor

AVP: Alien vs. Predator (2004) .... Sebastian de Rosa

Ultimo 3 - L'infiltrato (2004) (TV) .... Roberto Di Stefano (Ultimo)

Under the Tuscan Sun (2003) .... Marcello

La finestra di fronte (2003) .... Lorenzo

Francesco (2002) (TV) .... Francesco

Avenging Angelo (2002) .... Marcello/Gianni Carboni

Madame de... (2001) (TV) .... Vittorio

Francesca e Nunziata (2001) (TV) .... Federico Montorsi

I cavalieri che fecero l'impresa (2001) .... Giacomo di Altogiovanni

Il testimone (2001) (TV) .... Marco Basile

"Distretto di polizia" .... Ferdinando (2000)

Terra bruciata (1999) .... Francesco Loreano/Tom Grasso

Ultimo 2 - La sfida (1999) (TV) .... Roberto Di Stefano (Ultimo)

Rewind (1998) .... Paul Mansart

Coppia omicida (1998) .... Dario

La piovra 9 - Il patto - Oktapodi 9, Pakti(1998) (TV) .... Capt. Carlo Arcuti

Ultimo (1998) (TV) .... Roberto Di Stefano (Ultimo)

Il quarto re (1997) (TV) .... Alazhar

La piovra 8 - Lo scandalo - Oktapodi 8, Skandali(1997) (TV) .... Capt. Carlo Arcuti

La lupa (1996) .... Nanni

Ninfa plebea (1996) .... Pietro

La frontiera (1996) .... Emidio Orlich

Il sindaco (1996) .... Eddy

"La piovra 7 - Indagine sulla morte del comissario Cattani" - Oktapodi 7 (Hetime mbi vrasjen e komisar Katatani)(1995) TV mini-series .... komisar Gianni Breda

Palermo Milano solo andata (1995) .... Nino Di Venanzio

Piccolo grande amore (1993) .... Marco

Cominciò tutto per caso (1993) .... Romolo

Mutande pazze (1992) .... Rocco

Una storia italiana (1992) (TV)

Quando eravamo repressi (1992)